Το ΣτΕ ενέκρινε τη μεταβίβαση του 30% του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ

Εκτός από το πρώην αεροδρόμιο, μεταβιβάστηκε και το 30% της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ’ αρίθμ. 1902-1905/2014 τέσσερις αποφάσεις της, ενέκρινε σε αυτό το στάδιο τη μεταβίβαση του 30% των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής (Μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ομόφωνα απέρριψε τις αιτήσεις των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, δέκα κατοίκων του Ελληνικού, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, οι οποίοι στρεφόντουσαν κατά της συγκεκριμένης μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια και κατά ποσοστό 30%, 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι έκτασης 670 τ.μ., στεγασμένοι χώροι 160 τ.μ., κ.ά.).

Η Ολομέλεια απέρριψε όλους του ισχυρισμούς των δήμων και των κατοίκων ως αβάσιμους. Το ΣτΕ αναφέρει ότι οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επανέλθουν και πάλι στο ΣτΕ εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με τη μεταβίβαση, σχεδιασμό έργων, κ.λπ. (π.χ. το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής).

Οι δύο αιτήσεις της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης απορρίφθηκαν, καθώς οι διεκδικήσεις της αποτελούν ιδιωτική διαφορά, που υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια και είναι αναρμόδιο το ΣτΕ να τις δικάσει και επειδή δεν αποδεικνύει η Ιερά Μητρόπολη, με νόμιμους τίτλους, ότι έχει δικαίωμα κυριότητας της επίμαχης έκτασης των 4.850 τ.μ.

Διαβάστε ακόμη:

Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Ελληνικού

Επτά δισ. ευρώ από την Global Investment Group για το Ελληνικό

Ελληνικό: 5.000 κατοικίες με τιμές μέχρι και 13.000 ευρώ/τ.μ.

Μπουλντόζες στο Ελληνικό το 2015