Στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο γνωστοποιεί η Συρία

Στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο γνωστοποιεί η Συρία

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως έλαβε κατάλογο με τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως η Συρία ξεκίνησε να υποβάλλει λεπτομερή για το χημικό της οπλοστάσιο σε αυτόν.

«Ο ΟΑΧΟ έλαβε από μέρους της συριακής κυβέρνησης έναν πρώτο κατάλογο σχετικά με το πρόγραμμά της των χημικών όπλων. Αυτήν τη στιγμή ο κατάλογος αυτός βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης από την τεχνική γραμματεία» του Οργανισμού» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΑΧΟ, Μάικλ Λούαν δήλωσε πως «πρόκειται για μία πρώτη καταγραφή των χημικών όπλων της Συρίας», ενώ αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε πως «ο κατάλογος με τα χημικά όπλα είναι αρκετά…μακρύς και βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας πιστεύεται ότι διαθέτουν 1.000 μετρικούς τόνους θανατηφόρων χημικών τοξινών, τους οποίους η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να καταστρέψει βάσει της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία έχουν προειδοποιήσει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ πως θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την παράδοση του χημικού της οπλοστασίου.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου»

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο ΟΑΧΟ προχώρησε στην επ’ αόριστον αναβολή της συνόδου του 41μελούς Εκτελεστικού του Συμβουλίου, που επρόκειτο να γίνει την Κυριακή στη Χάγη με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Στη συζήτηση αυτή επρόκειτο να εξεταστούν διαδικαστικά θέματα και να συζητηθούν τα στοιχεία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, τα οποία παραλήφθηκαν σήμερα.

«Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ σχετικά με τη Συρία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε. Θα ανακοινώσουμε τη νέα ημερομηνία και ώρα όταν αυτό είναι δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΑΧΟ.

Επίσημα η Συρία προγραμματίζεται να γίνει το 190ό μέλος του ΟΑΧΟ την 14η Οκτωβρίου 2013.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: Καταστροφή των χημικών όπλων σε ένα χρόνο