Στοιχεία για συμφωνίες με επιχειρήσεις ζητά από τα κράτη της ΕΕ ο Σόιμπλε

REUTERS

Με επιστολή του στον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά από την Κομισιόν να θέσει αυστηρότερους κανόνες.

Στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής φαίνεται πως ρίχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζητά από τις Βρυξέλλες να υποχρεωθούν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημοσιοποιήσουν τους όρους των φορολογικών συμφωνιών τους με ορισμένες επιχειρήσεις.

‘Οπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του, επικαλούμενος ένα μήνυμα που έστειλε την Τρίτη ο Σόιμπλε στον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερμανός υπουργός «τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτών των φορολογικών διευκολύνσεων.

Αυτή η φορολογική πρακτική -η λεγόμενη tax ruling– που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι την εφάρμοζε το Λουξεμβούργο, επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ζητήσει εκ των προτέρων διευκρινίσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει ορισμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών μιας πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

«Φαίνεται σαν κάτι πολύ τεχνικό», σχολίασε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μάρτιν Γέγκερ, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών «θα είχε πολύ συγκεκριμένες συνέπειες».

Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική προτεραιότητα των χωρών της G20, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της ΕΕ. Όμως ο Γερμανός υπουργός θα ήθελε «να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση των προσπαθειών», σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό του. Οι Ευρωπαίοι «δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τα τέλη του 2015», τη διορία που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των εργασιών που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του «Σχεδίου Διάβρωσης της Βάσης και Μετατόπισης των Κερδών» (BEPS, σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών) του ΟΟΣΑ, συνέχισε ο Γέγκερ.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «σαφέστατα» η παρέμβαση του Σόιμπλε σχετίζεται με τις αποκαλύψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με εκατοντάδες πολυεθνικές (όπως οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG), οι οποίες ελαχιστοποιούσαν έτσι τους φόρους που κατέβαλαν.