Στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις εταιρειών του Τραμπ δίνει η Deutsche Bank

Στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις εταιρειών του Τραμπ δίνει η Deutsche Bank
epa07363157 US President Donald J. Trump speaks to the press after meeting with sheriffs from across the country before departing for a rally in Texas, in the Diplomatic Reception Room at the White House in Washington, DC, USA, on 11 February 2019. EPA/T.J. Kirkpatrick / Bloomberg POOL
Τον προηγούμενο μήνα, το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης εξέδωσε κλήσεις για την παράδοση αρχείων που σχετίζονται με αρκετά προγράμματα των επιχειρήσεων Τραμπ.

Η τράπεζα Deutsche Bank έχει αρχίσει την διαδικασία για την διάθεση οικονομικών αρχείων στην Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ανταποκρινόμενη στην κλήση για την παράδοση εγγράφων, σχετικά με τα δάνεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των επιχειρήσεών του, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση της πορείας των εξελίξεων.

Τον προηγούμενο μήνα, το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, εξέδωσε κλήσεις για την παράδοση αρχείων που σχετίζονται με αρκετά προγράμματα των επιχειρήσεων Τραμπ.

Η αναφερόμενη εισαγγελέας ενεργοποίησε το πλαίσιο έρευνας μετά την δημόσια κατάθεση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ Μάικλ Κόεν στο Κογκρέσο, μεταδίδει το CNN. Σύμφωνα με την κατάθεση του Κόεν, ο Τραμπ «φούσκωνε» την οικονομική αξία των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να παίρνει δάνεια. Ο Κόεν παρουσίασε αντίγραφα εγγράφων με οικονομικά στοιχεία του Τραμπ, για τα οποία ο ίδιος υποστήριξε ότι ανήκαν στην Deutsche Bank.

Το γραφείο της εισαγγελέως αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Η τράπεζα από την πλευρά της έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία για την παράδοση εγγράφων.

Μεταξύ αυτών, ηλεκτρονικά μηνύματα, έγγραφα δανείων που σχετίζονται με το ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον (Trump International Hotel), το ξενοδοχείο Τραμπ στο Μαϊάμι (Trump National Doral), αλλά και το ξενοδοχείο και τον πύργο Τραμπ στο Σικάγο. Από την ίδια τράπεζα έχουν ζητηθεί επίσης έγγραφα που σχετίζονται με την ανεπιτυχή προσπάθεια του Τραμπ για την αγορά της ομάδας Buffalo Bills του αμερικανικού πρωταθλήματος φούτμπολ.

Μία εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η Deutsche Bank είναι μία από τις λίγες μεγάλες τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει τις επιχειρήσεις του Τραμπ κατά τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρήσεις Τραμπ φέρονται να έχουν δανειστεί κεφάλαια μεγαλύτερα των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την Deutsche Bank προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την λέσχη γκολφ του Τραμπ στην Φλόριντα, αλλά και ξενοδοχεία των επιχειρήσεων Τραμπ, τόσο στο Σικάγο, όσο και στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για την τριετία από το 2012 έως το 2015.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσαν στις 15 Απριλίου μία κλήση προς την Deutsche Bank ζητώντας στοιχεία για τα οικονομικά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τις ενέργειες τους, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιούν, με σημείο ενδιαφέροντος τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Παράλληλα με την έκδοση της κλήσης προς την τράπεζα, οι Δημοκρατικοί κλήτευσαν και άλλες τράπεζες. Μεταξύ αυτών, την JPMorgan Chase, την Bank of America, αλλά και την Citigroup, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο «ξεπλύματος» χρημάτων από την Ρωσία. Η έκδοση των κλήσεων ήρθε πρώτα στο φως της δημοσιότητας, από την εφημερίδα The New York Times.

Οι Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξέδωσαν τις κλήσεις, αναμένεται ότι θα προχωρήσουν και στην έκδοση νέων κλήσεων με στόχο τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είχαν δηλώσει βοηθοί των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

«Στο πλαίσιο της εποπτικής δικαιοδοσίας και της έρευνας που έχει εγκριθεί για ισχυρισμούς που είναι σχετικοί με την άσκηση ξένης επιρροής στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών εξέδωσε κλήσεις προς οικονομικούς φορείς και σε συντονισμό με την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών, μία φιλική κλήση προς την Deutsche Bank, η οποία συνεργάζεται με τις επιτροπές», είχε δηλώσει ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ που είναι πρόεδρος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, προσθέτοντας: «Προσβλέπουμε στην συνεχιζόμενη συνεργασία και συμμόρφωσή τους».

Η έκδοση των κλήσεων αποτέλεσε την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν περάσει την «κόκκινη γραμμή», που έχει καθορίσει ο πρόεδρος Τραμπ για έρευνες γύρω από τα οικονομικά του.

Η Deutsche Bank είναι εδώ και καιρό ένας στόχος υψηλής αξίας για τους Δημοκρατικούς, καθώς η τράπεζα έχει δανείσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον Τραμπ στην διάρκεια των χρόνων που πέρασαν για την χρηματοδότηση των μεσιτικών δραστηριοτήτων του. Παράλληλα, η ίδια τράπεζα διερευνάται για τον ρόλο που πιθανώς είχε στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος από την Ρωσία.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να μάθουν αν η Ρωσία είχε κάποιον τρόπο άσκησης οικονομικών πιέσεων στον Τραμπ μέσω της Deutsche Bank, αλλά κι άλλων δανειοδοτήσεων που είχε λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε «έναν παραγωγικό διάλογο με την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά και την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών προς όλες τις εξουσιοδοτημένες έρευνες, κατά τρόπο που είναι σύμφωνος με τις νομικές μας υποχρεώσεις», είχε τονίσει η τράπεζα.

Πηγή: CNN, Politico