Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας με επίκεντρο την πολιτική συνεργασία, τις επενδύσεις και τις εμπορικές συναλλαγές.

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

«Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων. Θα υπάρξει αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο μεταξύ άλλων της επικείμενης προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι θέσεις Ρωσίας και Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά συμπίπτουν, είτε έχουν μεγάλη εγγύτητα. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα χαιρετίσουν την έναρξη του συνεδρίου “Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες ελληνορωσικές σχέσεις” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στα 185 έτη από την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας», επομένως και την εγκαθίδρυση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ατμόσφαιρα παραδοσιακής φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας. Μεταξύ των δύο χωρών διατηρούνται επαφές στον πολιτικό και άλλους τομείς σε ποικίλα επίπεδα, αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας τις τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων βάσει του σχετικού Πρωτοκόλλου, για διμερή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ρώσος μεγιστάνας και η Αραβική «άνοιξη» των επενδύσεων

Ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο κρατών
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, που υποφέρει η ελληνική διπλωματία, παρατηρείται προς αυτήν την κατεύθυνση σταθερά θετική δυναμική. Επί σειρά συνεχόμενων ετών καταγράφεται σταθερή αύξηση του όγκου των ανταλλαγών των δύο χωρών. Το 2012 έφθασε τα 6,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 25 % πάνω από το επίπεδο του 2011. Στους επτά μήνες του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 4,5 % και έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας τη συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 12 του περασμένου Απριλίου.

«Υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Μια σειρά από μεγάλες ρωσικές εταιρείας εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, τις οποίες προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εξυγίανση της κατάστασης στον χρηματιστικό-οικονομικό τομέα» επισημαίνεται από το ρωσικό ΥΠΕΞ, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στις διμερείς ανθρωπιστικές και πολιτιστικές σχέσεις και στην αναμενόμενη υιοθέτηση διμερούς δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για τη διοργάνωση το 2016 του διμερούς Έτους Ρωσίας και Ελλάδας.

«Το γεγονός αυτό θα προσδώσει πρόσθετη ώθηση σε όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, σημειώνοντας ότι «σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω προσέγγιση των χωρών και των λαών μας παίζει ο διεκκλησιαστικός διάλογος, ο οποίος έχει αισθητά ενεργοποιηθεί τον τελευταίο καιρό», ενώ με «καλούς ρυθμούς» αυξάνεται ο όγκος των τουριστικών επισκέψεων των Ρώσων, που επισκέπτονται την Ελλάδα και αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν φέτος, κατά το ρωσικό υπουργείο, το 1 εκατ. άτομα.

«Υπολογίζουμε ότι η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Αθήνα θα προσδώσει νέα ώθηση στην παραγωγική συνεργασία των δύο χωρών προς όλες τις κατευθύνσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: Τη σημασία της καλής σχέσης Ρωσίας-Ελλάδας τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν