Στην ατζέντα της τρόικα οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών

Στην ατζέντα της τρόικα οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών

Συνάντηση με την ηγεσία του ΤΧΣ θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών – Ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στις αποκρατικοποιήσεις. 

Τα νέα business plan των τραπεζών για την αναδιάρθρωση τους, θα πέσουν στο τραπέζι, στη συνάντηση της τρόικα με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα διακυβέρνηση τους και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου.

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ σε συνεργασία που θα έχουν με τη διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου και τον πρόεδρο του ΤΧΣ κ. Χρ. Σκλαβούνης θα εξετάσουν τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Ταμείο για μία φιλόδοξη και ταχεία λειτουργική αναδιάρθρωση όλων των τραπεζών στις οποίες έχει σημαντική συμμετοχή. Στόχος η μείωση του λειτουργικού κόστους και η αύξηση της κερδοφορίας τους.

Διαβάστε ακόμη: Οι τράπεζες «μαζεύονται» με εντολή Κομισιόν

Χθες, στο στόχαστρο των πιστωτών βρέθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα να πιέζει για «τροποποιήσεις», υπό το βάρος των καθυστερήσεων που καταγράφονται. Οι δανειστές ζητούν μια πιο ευέλικτη δομή στο ΤΑΙΠΕΔ, που παραμένει «ακέφαλο» μετά την απομάκρυνση του κ. Σταυρίδη από τον Γιάννη Στουρνάρα, και επίσπευση όλων των διαδικασιών για κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, δίκτυα αλλά και ακίνητα.

Μέχρι στιγμής από τις πρώτες επαφές κυβέρνησης – τρόικα διαφαίνεται προσπάθεια «συμβιβασμού» σε βασικά «μέτωπα», όπως η επίτευξη ενός οριακού βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και η χαμηλότερη των εκτιμήσεων ύφεση το 2013.

Παράλληλα υπάρχουν και σημαντικά εμπόδια που επηρεάζουν τις προβλέψεις για τον φετινό προϋπολογισμό αλλά και τον προϋπολογισμό του 2014 και εντάσσονται στην ατζέντα της πρώτης φάσης του ελέγχου από την τρόικα.

Διαβάστε σχετικά: Σύγκλιση Υπ. Οικονομικών-Τρόικας για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα