Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά θέματα

Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά θέματα

Επί τω έργω τα τεχνικά κλιμάκια, κλιμακώνουν τις διαβουλεύσεις το επόμενο 48ωρο. 

της Μαρίνας Φούντα

Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης εισέρχεται το δημοσιονομικό ζήτημα, καθώς, παρά τις μαραθώνιες συναντήσεις των τελευταίων 24ώρων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, το δημοσιονομικό μέτωπο παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Τη δύσκολη αποστολή για να κλείσουν οι εκκρεμότητες στο εν λόγω πεδίο αναλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία, όπως αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα εργάζονται πυρετωδώς το επόμενο 48ωρο (Παρασκευή και Σάββατο), με στόχο να εστιάσουν σε δημοσιονομικά και μακροοικονομικά θέματα.

Η διαπραγμάτευση κορυφώνεται, με τα τεχνικά κλιμάκια να κλιμακώνουν τις διαβουλεύσεις το ερχόμενο διήμερο, προκειμένου να τεθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος. Χωρίς δημοσιονομικούς στόχους γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς τα μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό, τα θέματα που αφορούν δημοσιονομικά και μακροοικονομικά ζητήματα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα.

Κατά τις πληροφορίες, Ελλάδα και δανειστές εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο σενάριο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος και το οποίο φέρεται να προβλέψει ύφεση της ελληνικής οικονομίας άνω του 3% για το 2015.

Οι ίδιες προβλέψεις κάνουν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα ίσως και στο 1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, αφού οι αρχικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα έχουν από καιρό διαψευστεί. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δανειστές έχουν ήδη αποδεχθεί τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι των αρχικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα εντός του επόμενου διημέρου, είτε Παρασκευή, είτε Σάββατο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συζητηθεί και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πηγή: news247.gr