«Στις 17/10 οι ΗΠΑ ξεπερνούν το όριο δανεισμού»

«Στις 17/10 οι ΗΠΑ ξεπερνούν το όριο δανεισμού»

Επιστολή προς τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου προειδοποίησε το αμερικανικό Κογκρέσο ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα υπερβεί το όριο του δανεισμού του όχι αργότερα από την 17η Οκτωβρίου, ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο τα διαθέσιμά του θα είναι μόλις 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22,2 δισ. ευρώ).

Η επικαιροποιημένη αυτή εκτίμηση περιέχεται σε μια επιστολή του Λου προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δυο σώματα του Κογκρέσου, με την οποία τις κάλεσε να αναλάβουν άμεσα δράση προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού του αμερικανικού κράτους, που βρίσκεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: To φάντασμα ενός συναλλαγματικού πολέμου

«Αν η κυβέρνηση βρεθεί τελικά σε αδυναμία να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά», τόνισε ο Λου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο κι έχει καταφέρει να αποφύγει τον κίνδυνο να κηρύξει αθέτηση πληρωμών εφαρμόζοντας έκτακτα μέτρα διαχείρισης των διαθεσίμων της, όπως την αναστολή των επενδύσεων σε συνταξιοδοτικά ταμεία για τους εργαζόμενους στο ομοσπονδιακό κράτος.

Προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι με την τρέχουσα διαχείριση τα διαθέσιμά του θα εξαντλούνταν περί τα μέσα του Οκτωβρίου, όταν θα του απέμεναν περίπου 50 δισ. ευρώ.

Στην επιστολή του ο Λου ανέφερε ότι η επικαιροποιημένη εκτίμηση αντανακλά νέα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του τριμήνου και την κίνηση μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων.

Διαβάστε ακόμη: Ρεπουμπλικανοί εναντίον Obamacare

Ο Λου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί άλλα θέματα για να επιτύχει την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού και προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ότι εάν αποπειραθούν να ιεραρχήσουν προτεραιότητες επιτρέποντας να δαπανώνται χρήματα για ορισμένους τομείς αλλά όχι για άλλους -όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα πρόνοιας και περίθαλψης που έχει προωθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- αυτό θα αποτελέσει «ουσιαστικά μασκαρεμένη χρεοκοπία» του αμερικανικού δημοσίου.

«Δεν υπάρχει τόπος να γνωρίζουμε (εκ των προτέρων) την έκταση της ζημίας την οποία θα προκαλούσε ένα τέτοιο σχέδιο στην οικονομία μας ή στις χρηματοοικονομικές αγορές», υπογράμμισε ο Λου.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε πως εάν υπάρξει μια «αναμέτρηση» για το θέμα αυτή παρόμοια με την διένεξη για το όριο του χρέους που είχε πυροδοτήσει την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ το 2011, οι συνέπειες θα είναι ακόμα βαρύτερες για την αμερικανική οικονομία σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς