Στο 7,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Στο 7,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Photo: pixabay.com
"Κλειδί" στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η μείωση στις τιμές ενέργειας.

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, μετά τις οικονομικές δυσκολίες στις αρχές του 2023, ανακατεύοντας ακόμη περισσότερο τη «σαλάτα» με τα δεδομένα που πρέπει να σταθμίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν καταλήξει στην απόφασή της για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν — κάτω από το 7,8% του Μαρτίου, ποσοστό που οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας απέδωσε την επιβράδυνση στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οριακά απέφυγε την ύφεση, διατηρώντας σταθερή την παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αντίθετα, σε Γαλλία και Ισπανία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο επιταχύνθηκε, παράλληλα με τη μέτρια επέκταση για την οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν βραδύτερο ρυθμό στην αύξηση επιτοκίων, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Και βλέπουν άλλα δύο τέτοια βήματα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που θα ανεβάσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο ανώτατο όριο του 3,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική του πληθωρισμού και των πιστώσεων. Στη Γερμανία, η Bundesbank προβλέπει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται, αντανακλώντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους από πέρυσι. Οι εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα, άλλα αγαθά, καθώς και υπηρεσίες, θα πρέπει επίσης να χαλαρώσουν, ανέφερε στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, αν και δεν έχει αρχίσει ακόμη η αναστροφή της τάσης.

Σε επίπεδο μηνός, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν σε όλα τα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια τον Απρίλιο. Σε ετήσια κλίμακα, ωστόσο, παρέμειναν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πληθωρισμού, πλήττοντας ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η ιδιωτική κατανάλωση, μαζί με τις δημόσιες δαπάνες, μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, ενώ η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών απέτρεψε την ύφεση. Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα προέβλεψε επέκταση 0,4% για το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: