Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 η ανεργία στη Βρετανία

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 η ανεργία στη Βρετανία
epa08799702 A London bus drives past near the Bank of England in the City of London in London, Britain 16 October 2020 (issued 05 November 2020). The central bank announced that its Monetary Policy Committee (MPC) had voted to maintain interest rates at its record low level of 0.1 percent, but expand quantitative easing - its programme of government bond buying - by £150bn (194bn US dlrs) EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βρετανία επέβαλε νέα περιοριστικά μέτρα στις 5 Ιανουαρίου λόγω ενός ραγδαία αυξανόμενου αριθμού θανάτων που είναι τώρα σχεδόν 100.000, ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

Το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας αυξήθηκε στο 5%, το υψηλότερο από τις αρχές του 2016, κατά τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, καθώς η πανδημία συνέχισε να πλήττει την οικονομία και η χώρα επέστρεψε σε lockdown, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ξεχωριστά στοιχεία, που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έδειξαν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ήταν χαμηλότερος κατά 828.000 από ό,τι στην αρχή της πανδημίας τον Φεβρουάριο.

Η βρετανική ανεργία έχει μειωθεί από το Σχέδιο Διατήρησης Εργασίας της κυβέρνησης, το οποίο υποστήριξε 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις 31 Οκτωβρίου, έναντι των 8,9 τον Μάιο.

Το πρόγραμμα είναι το πιο δαπανηρό μέτρο οικονομικής στήριξης από την πανδημία, και κοστίζει 46,4 δισ. λίρες (63 δισ. δολάρια) μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου.

«Αυτή η κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι πίστευε ο οποιοσδήποτε από εμάς -και κάθε χαμένη θέση εργασίας ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, είναι μια τραγωδία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων. «Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζεται σκληρά για να προστατεύσει τα άτομα με το εμβόλιο, κάνουμε ό,τι μπορούμε στηρίζοντας επιχειρήσεις, άτομα και οικογένειες».

Ο Σουνάκ θα καθορίσει μελλοντικά μέτρα στήριξης της εργασίας στον ετήσιο προϋπολογισμό του στις 3 Μαρτίου. Οι αυξανόμενες υποθέσεις COVID τον περασμένο χρόνο τον ανάγκασαν επανειλημμένα να απορρίψει σχέδια για τερματισμό του προγράμματος διατήρησης εργασίας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 88.000 τους τρεις μήνες έως τα τέλη Νοεμβρίου, μια μικρότερη πτώση από την πρόβλεψη πτώσης των 100.000 από τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το ποσοστό ανεργίας ήταν κάτω από τις προβλέψεις του 5,1%.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England), Άντριου Μπέιλι, είπε αυτόν τον μήνα ότι πιστεύει ότι πως υποκείμενο ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο, καθώς ο επίσημος ορισμός αποκλείει άτομα χωρίς εργασία που έχουν αναβάλει προσωρινά την αναζήτηση εργασίας λόγω της πανδημίας.

Η Βρετανία επέβαλε νέα περιοριστικά μέτρα στις 5 Ιανουαρίου λόγω ενός ραγδαία αυξανόμενου αριθμού θανάτων που είναι τώρα σχεδόν 100.000, ο υψηλότερος στην Ευρώπη.