«Στο κόκκινο» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

«Στο κόκκινο» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Σε καθυστέρηση πληρωμών 3 στα 4 στεγαστικά δάνεια, το 65% των καταναλωτικών δανείων και το 15% των οφειλών πιστωτικών καρτών.

Την κατάσταση «ασφυξίας» στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών αντανακλά το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ το 75% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμών. Σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια -που πριν από δυόμισι χρόνια ήταν στο 10%- το ποσοστό έχει σήμερα εκτοξευθεί στο 65%, ενώ για τις οφειλές πιστωτικών καρτών το ποσοστό φτάνει το 15%.

Συγκεκριμένα, τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 94.000 ευρώ. Την πρωτιά έχουν τα στεγαστικά δάνεια που ανέρχονται στο 61,6% των δανείων που έχουν χορηγηθεί και ακολουθούν τα καταναλωτικά με 31,2%.

Διαβάστε ακόμη: Τα όρια ηλικίας στις συντάξεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Το 25% των δανειοληπτών είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, το 27% 40 με 50 και το 29% από 50 έως 60 ετών. Το 66,7%, είναι έγγαμοι, το 17,9% διαζευγμένοι, το 13,3% άγαμοι και το 2% βρίσκονται εν χηρεία.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, το υψηλότερο ποσοστό υπερχρέωσης καταγράφεται στην Αθήνα (44%) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (18,4%) και τα Χανιά (14,4%).

Η Ένωση υποστηρίζει επίσης ότι οι υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% στα αστικά κέντρα και σε υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια.

Τα στελέχη της Ένωσης εκτιμούν ότι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008 και μετά δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ενώ, αν υπάρξει άρση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσει «πλημμύρα πλειστηριασμών».

Παρατηρείται επίσης ανισορροπία μεταξύ του ύψους του δανείου που χορηγήθηκε και του εισοδήματος που είχε παρουσιάσει ο δανειολήπτης, η οποία επιδεινώνεται. Από το 2011 και μετά χορηγήθηκαν 250.000 δάνεια από τις τράπεζες σε άτομα με ετήσιο εισόδημα μόλις 9.000. Σήμερα το 35,3% των δανειοληπτών αυτών είναι άνεργοι. Το 26,1% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 16,6% συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ένωσης, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (3869/2010). Όπως αναφέρουν, έχει καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλετών με τις τράπεζες, ενώ έχουν εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη χασούρα από τα παράνομα ενοίκια