Στο Μαλί πιθανότατα συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie

Στο Μαλί πιθανότατα συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie

Εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας δε κάνει λόγο για συντριβή, μόνο για εξαφάνιση από τα ραντάρ.

Το αεροσκάφος της Air Algerie που εκτελούσε την πτήση από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι και χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από το Γκάο του Μαλί «πιθανότατα συνετρίβη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Παρά τις εντατικές έρευνες, μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους. Πιθανότατα συνετρίβη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μαλί», είπε ο Φαμπιούς.

Όπως είπε, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage συμμετέχουν στις έρευνες, προσπαθώντας να εντοπίσουν το αεροπλάνο στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κατέπεσε. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν τόσο η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί όσο και οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στον βορρά της χώρας αυτής.

Ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί που εδρεύει στο Τιμπουκτού, είπε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί πιθανότατα ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μαλί ωστόσο δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία. Ένας εκπρόσωπός της είπε ότι προς το παρόν οι αρχές δεν μιλούν για συντριβή, μόνο για εξαφάνιση από τα ραντάρ.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες επικρατούσε κακοκαιρία, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην πτώση του αεροσκάφους. Ο ιστότοπος Maliactu, επικαλούμενος μια μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή, έγραψε ότι το MD83 ίσως να καταρρίφθηκε κατά λάθος από τους αντάρτες του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ (MNLA) που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του βόρειου Μαλί. Γάλλοι αναλυτές όμως απέρριψαν την υπόθεση αυτή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, από τους 116 επιβάτες του αεροσκάφους, οι 51 ήταν Γάλλοι.

Στον κατάλογο των επιβατών ωστόσο που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροπορική εταιρεία Air Algerie, αναφέρεται ότι οι Γάλλοι επιβάτες ήταν 50. Υπήρχαν επίσης 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, 8 από τον Λίβανο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Λουξεμβούργιοι και από ένας από το Μαλί, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία. Δεν διευκρινίστηκε τι υπηκοότητας ήταν οι υπόλοιποι επιβάτες, ωστόσο νωρίτερα το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και έξι Αλγερινοί. Τα 6 μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί υπήκοοι.

Ο Φαμπιούς πρόσθεσε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού Φλερ Πελερέν, που είναι αρμόδια και για θέματα των Γάλλων υπηκόων στο εξωτερικό, αναμένεται να μεταβεί πολύ σύντομα στην περιοχή.

Η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι η δεύτερη αεροπορική τραγωδία για την Αλγερία από τις αρχές του έτους. Τον Φεβρουάριο, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Hercules C-130 συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ επικρατούσε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 77 άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμα:

Εξαφάνιση αεροσκάφους των Αλγερινών αερογραμμών (upd)

Δέκα εκατομμύρια ανασφάλιστους κάλυψε το «Obamacare»