Στο πλευρό του Ρέντσι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – Υποστηρίζει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του

Στο πλευρό του Ρέντσι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – Υποστηρίζει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του
Foto Roberto Monaldo / LaPresse 26-02-2016 Roma Politica Palazzo Chigi - Il Presidente del Consiglio Matteo Renzi incontra il Presidente della Commissione Europea Jean Claude Juncker Nella foto Jean Claude Juncker, Matteo Renzi Photo Roberto Monaldo / LaPresse 26-02-2016 Rome (Italy) Prime Minister Matteo Renzi meets whit President of the European Commission Jean Claude Juncker In the photo Jean Claude Juncker, Matteo Renzi

«Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό» δηλώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ελπίζει ότι οι Ιταλοί δε θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για τις αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην εφημερίδα “La Stampa.”

Παρά τις συχνές επιθέσεις του Ρέντσι κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ δήλωσε στην αναφερόμενη εφημερίδα, ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός προωθεί τις σωστές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για την επόμενη χρονιά, ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

“Δε γνωρίζω αν θα είναι χρήσιμο για τον Ρέντσι να πω ότι θα ήθελα να δω το “Ναι” να νικάει. Θέλω να πω ότι δε θα ήθελα να δω το “Όχι” να κυριαρχεί (στο δημοψήφισμα),” δήλωσε ο Γιούνκερ.

“Η Ιταλία είναι ένα σπουδαίο έθνος κι ο Ρέντσι έχει συνεισφέρει σε αυτό. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Η στήριξη του Γιούνκερ στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι, έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του εθνικού δημοψηφίσματος, στις 4 Δεκεμβρίου.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Λα Στάμπα” ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην “Λα Στάμπα” ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: “δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο”. Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε ακόμα:Πανικός στην Ιταλία – Τρέχουν να «σηκώσουν » τα χρήματα τους απ’ τις τράπεζες