Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων η στερλίνα μετά τη Μαύρη Δευτέρα – Πού «βλέπουν» την ισοτιμία

Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων η στερλίνα μετά τη Μαύρη Δευτέρα – Πού «βλέπουν» την ισοτιμία
epa09015596 British Pounds seen in London, Britain, 16 February 2021. Pound Sterling has surged to 1.39 against the US dollar as hopes of a economic rebound from the coronavirus raised the Pound to best level in three years. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ολομέτωπη» επίθεση δέχεται η βρετανική λίρα (στερλίνα), με τους κερδοσκόπους να στοιχηματίζουν πως το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποχωρήσει σε ένα επίπεδο που ήταν σχεδόν αδιανόητο τις τελευταίες δεκαετίες, ήτοι κάτω από 1 δολάριο…

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου κατέγραψε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται έως 1,0350 δολ. Σε αυτή τη ζοφερή μακροοικονομική συνθήκη, οι αγορές των options αναμένουν ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να διολισθαίνει. Τα τρίμηνα risk-reversal συμβόλαια έναντι της λίρας είναι πιο bearish από ποτέ, ενώ άλλα δείχνουν 43% πιθανότητα να αγγίξει το 1 δολάριο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές σε τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η Nomura International, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι είναι θέμα χρόνου η ισοτιμία με το δολάριο να αγγίξει το 1:1.

«Νομίζω ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, δυστυχώς», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής της Nomura με έδρα το Λονδίνο, στο Bloomberg Surveillance. «Δεν θέλω χειροτερέψει. Αυτή είναι η χώρα στην οποία κερδίζω τα χρήματά μου, αλλά είμαι απαισιόδοξος». 

Στο μεταξύ, η στερλίνα εκτινάχθηκε έως και 0,9% στο 1,0789 στην Ασία την Τρίτη, αφού έχασε 6,5% τις τελευταίες πέντε ημέρες. Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου άξιζε περίπου 1,4 δολ. στα μέσα του 2021 και 2 δολάρια μόλις το 2008. Η τελευταία φορά που πλησίασε το 1 δολάριο ήταν το 1985, πριν συντονιστούν οι παγκόσμιες δυνάμεις για να μειώσουν την αξία του δολαρίου.

Η λίρα είχε ήδη πιεστεί από τη σταθερή άνοδο του δολαρίου πριν από την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει επειδή οι υψηλές τιμές ενέργειας διεύρυναν το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τραβούσαν κεφάλαια προς τις ΗΠΑ.  

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές αναστατώθηκαν από τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους κατά 45 δισ. λίρες χωρίς σημαντικές περικοπές δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός δανεισμός θα πρέπει να αυξηθεί για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες – αν και η πρωθυπουργός Liz Truss υποστηρίζει ότι το σχέδιο της θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Μοιραία, αυτό προκάλεσε sell off τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Σημειώνεται πως η προσπάθεια τόνωσης της βρετανικής οικονομίας διά της δημοσιονομικής πολιτικής θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να περιορίσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας ενδεχομένως τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.

Η αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος ενίσχυσε τα βραχυπρόθεσμα επασφάλιστρα στα δικαιώματα προαίρεσης, με τη σιωπηρή μεταβλητότητα να είναι πολύ υψηλότερη από τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της BOE, Andrew Bailey, προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές λέγοντας ότι η τράπεζα δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αλλά η δήλωση ενίσχυσε ελάχιστα  το νόμισμα, το οποίο στη συνέχεια υποχώρησε.

Τα σχόλια διέλυσαν τις εικασίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα θεσπίσει έκτακτη αύξηση επιτοκίων για να ενισχύσει τη λίρα, με την τράπεζα να λέει ότι θα προβεί σε απολογισμό στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της. Ωστόσο, ακόμη και αν είχε αυξήσει τα επιτόκια, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτή η ενέργεια θα είχε σημαντικό αντίκτυπο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Nomura μείωσε τον στόχο της για τη λίρα στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αναμένοντας ότι θα σπάσει την ισοτιμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η Morgan Stanley αναθεώρησε επίσης την τιμή στόχο, στο 1 δολάριο.

«Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική που εγείρει ανησυχίες για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είναι απίθανο να ενισχύσει το βρετανικό νόμισμα», έγραψε ο αναλυτής νομισμάτων της Morgan Stanley.