Στο τέλος θα μείνουν μόνο 10… αυτοκινητοβιομηχανίες, αναφέρει εκπρόσωπος της κινεζικής Xpeng

Στο τέλος θα μείνουν μόνο 10… αυτοκινητοβιομηχανίες, αναφέρει εκπρόσωπος της κινεζικής Xpeng
Ο Brian Gu, αντιπρόεδρος της Xpeng, δήλωσε ότι για να είναι οι κινεζικές εταιρείες μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων που θα επιβιώσουν θα πρέπει να πωλούν ετησίως τουλάχιστον 3 εκατομμύρια οχήματα

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα συρρικνωθεί την επόμενη δεκαετία σε μόλις 10 εταιρείες, είπε εκπρόσωπος της κινεζικής Xpeng, καθώς η μάχη για την κατάκτηση μεριδίου από την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου εντεινει τον ανταγωνισμό.

Ειδικότερα, ο Brian Gu, αντιπρόεδρος της Xpeng που εδρεύει στο Guangzhou, δήλωσε ότι για να είναι οι κινεζικές εταιρείες μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων που θα επιβιώσουν θα πρέπει να πωλούν ετησίως τουλάχιστον 3 εκατομμύρια οχήματα, με βάση τις παγκόσμιες εξαγωγές. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο Toyota πούλησε 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2022, ενώ η Tesla πούλησε 1,3 εκατομμύρια.

Ιστορική συγκυρία

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια ιστορική συγκυρία για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η Κίνα κοντεύει να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο, ενώ πέρυσι προσπέρασε και τη Γερμανία. Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο έντονος πόλεμος τιμών ωθούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες χαμηλού κόστους στο χείλος της κατάρρευσης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για να είσαι σε αυτό τον όμιλο των 3 εκατομμυρίων δεν μπορείς να είσαι παίκτης μόνο για την Κίνα, πρέπει να είσαι παγκόσμιος παίκτης. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το σενάριο, ίσως σχεδόν ο μισός όγκος σας προέρχεται από εκτός Κίνας», είπε ο Gu σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

«Σε πέντε έως δέκα χρόνια, θα είναι μια πολύ πιο συγκεντρωμένη αγορά. Νομίζω ότι ο [αριθμός] των παικτών πιθανότατα θα μειωθεί σε λιγότερους από 10 στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Gu. 

Η Xpeng, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και συγκέντρωσε 1,5 δισ. δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά το 2020 στη Νέα Υόρκη, έχει πληγεί από έντονο ανταγωνισμό στην Κίνα. Κατατάχθηκε στη 12η θέση σε πωλήσεις μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Η εταιρεία, η οποία πούλησε περισσότερα από 120.000 οχήματα το 2022, το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει πληγεί, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν 50%. 

Τον Ιανουάριο, η Xpeng αναγκάστηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Tesla, μειώνοντας τις τιμές τριών από τα τέσσερα μοντέλα της έως και 13%. Ο Gu, πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της JPMorgan στην Ασία, έδωσε αμυντικό τόνο για την πτώση των πωλήσεων, δείχνοντας ως αιτία το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας του νέου μοντέλου της εταιρείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, προέβλεψε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Φέτος, νομίζω ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ ανταγωνιστικό τοπίο», είπε. «Υπάρχει προφανώς πίεση» που όχι μόνο προκαλεί ανταγωνισμό αλλά δημιουργεί και δισταγμό στους καταναλωτές».

Ο Gu αναγνώρισε ότι η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας περιέπλεξε τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας στο εξωτερικό. Η Xpeng, η οποία υποστηρίζεται από την Alibaba και έχει επενδύσει πολλά στην αυτόνομη οδήγηση, στοχεύει φέτος στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: