Τζον Πούλος: Ποιος είναι ο Ελληνοκαναδός που ανάγκασε το Fox News να πληρώσει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων

Τζον Πούλος: Ποιος είναι ο Ελληνοκαναδός που ανάγκασε το Fox News να πληρώσει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων
Photo: AFP
Ο Ελληνοκαναδός επικεφαλής της Dominion Voting Systems, Τζον Πούλος, κατάφερε να πάρει αποζημίωση-ρεκόρ ύψους 787,5 εκατ. δολαρίων από το Fox News.

Η είδηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Fox News και της εταιρείας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion Voting Systems έκανε αίσθηση παγκοσμίως, κυρίως για το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε ο Ελληνοκαναδός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dominion, Τζον Πούλος, που πέτυχε διακανονισμό 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία καλείται να καταβάλει το Fox, ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η εταιρεία του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, η οποία είχε επικριθεί για τον ρόλο της στις ταραχές στην Ουάσινγκτον και για την επιμονή της στη θεωρία περί «κακόβουλου» λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα, αποδέχθηκε τον συμβιβασμό γνωρίζοντας ότι σε μια δίκη θα μπορούσε να κληθεί να πληρώσει πολύ περισσότερα. Ο Μέρντοχ επιβεβαίωσε ότι γνώριζε πως οι παρουσιαστές του καναλιού έλεγαν ψέματα αναφορικά με την υποτιθέμενη εκλογική νοθεία, αλλά ο ίδιος επέλεξε να μην παρέμβει για να το σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την είδηση ανακοίνωσε στον «αέρα» του Fox News ο Νιλ Καβούτο, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του καναλιού. «Το Fox News συμφώνησε να καταβάλει 787,5 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμό μετά από μήνυση για δυσφήμιση από την Dominion».

Ο 45χρονος επιχειρηματίας Τζον Πούλος ίδρυσε την Dominion το 2002 με στόχο τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας. Το Dominion βρίσκεται πλέον σε εκατοντάδες πόλεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε τοπικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών τμημάτων στις εκλογές του Οντάριο το 2010.

Σταδιακά η εταιρεία αναπτύχθηκε, προσφέροντας σε πολλές χώρες τεχνολογικό εξοπλισμό και υπηρεσίες για το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας, από τη σύνταξη καταλόγων ψηφοφόρων και την καταμέτρηση των ψήφων μέχρι τεχνολογίες απομακρυσμένης ψηφοφορίας.

Αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία αυτοματοποιημένης ψηφοφορίας θα μπορούσε να προωθήσει τη δημοκρατική συμμετοχή, συνίδρυσε το Delian Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο να βοηθάει αναδυόμενες δημοκρατίες να εφαρμόζουν θετικές αλλαγές στην εκλογική τους διαδικασία μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας.

Ο Πούλος επιλέχθηκε ως ένας από τους 40 κορυφαίους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών από διάφορους τομείς της οικονομίας που καινοτομούν και διαπρέπουν στον Καναδά. Παράλληλα, η εταιρεία του περιλαμβάνεται στη λίστα της Deloitte με τις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας για τέσσερα συνεχόμενα έτη. Το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο Queen’s Diamond Jubilee Award για το φιλανθρωπικό του έργο και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους ‘40 under 40’ μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς στην Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούλος είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και MBA από το INSEAD. Είναι προπονητής χόκεϊ και μέντορας νέων φοιτητών διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ είναι και μέλος μιας συμμαχίας Ελληνοκαναδών επιχειρηματιών που συμμερίζονται τον κοινό στόχο της διατήρησης της κληρονομιάς τους.

Ως προς το τελικό ποσό του διακανονισμού, τα 787,5 εκατομμύρια δολάρια είναι πάρα πολλά λεφτά, αλλά το τελικό τίμημα για το Fox ίσως καταλήξει να είναι πολύ χαμηλότερο.

Ο συμβιβασμός μεταξύ Fox και Dominion αφορά τις κατηγορίες ότι το Fox News κατηγόρησε αβάσιμα την εταιρεία ότι νόθευσε τα μηχανήματα ψηφοφορίας της εις βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Το πόσο θα κοστίσει τελικά στη Fox η αγωγή είναι ασαφές, διότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να καλύψει μέρος της δαπάνης, κυρίως μέσω της ασφάλισης και της χρήσης φορολογικών εκπτώσεων.

Το ποσό του διακανονισμού μπορεί να εκπέσει από τους φόρους εισοδήματος της Fox ως αναγκαία δαπάνη. Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Fox, Μπράιαν Νικ, επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: