Στο τραπέζι παράταση lockdown με νέα μέτρα και κλειστά σχολεία

Στο τραπέζι παράταση lockdown με νέα μέτρα και κλειστά σχολεία
Μία γυναίκα έχει βγάλει βόλτα τα σκυλιά της μπροστά στο κλειστό Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου για σήμερα ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τον τερματισμό του Μαραθώνιου της Αθήνας, Αθήνα Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020. Σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του οριζόντιου Lokckdown που εφαρμόζεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και από την εξέλιξη της εξαρτάται εάν θα ληφθούν νέα πιο σκληρά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες, θα έλεγα η επόμενη εβδομάδα, οι επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες». Η ανησυχία είναι έκδηλη σε κυβέρνηση και ειδικούς για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων διαρκώς αυξάνεται, φτάνοντας χθες τα 828, ενώ αυξητική είναι η τάση και στην Αθήνα.

Το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους από κορωνοϊό παρά το δεύτερο lockdown φέρνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας και της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν αποτελέσματα από τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύσουν το περασμένο Σάββατο, αλλά και από όσα ανακοινώθηκαν για αύριο.

Εφόσον υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα κρούσματα μειωθούν αισθητά και δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί, τότε θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει το εμπόριο ώστε να μη χαθεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος όπου οι τζίροι είναι αυξημένοι.

Ξεκάθαρος ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού και με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να πάρει σκληρότερα μέτρα όπως τον περιορισμό των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων δήλωσε την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Πότε περιμένουμε το επόμενο βήμα;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απάντησε πως «το βασικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7 με 10 ημέρες ενώ για τα κρούσματα περιμένουμε επιπέδωση. Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προστεθούν 234 νέες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα εντάσσουμε ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Οσο αυξάνεται η πίεση τόσο θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ όσο μπορούμε φυσικά» Αναλύοντας τι περιμένουμε αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 11 Νοεμβρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτη περαιτέρω των μετακινήσεων

Δεύτερον, περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων, οι οποίες σήμερα είναι ελεύθερες, όπως τα σχολεία αλλά και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που λειτουργούν σήμερα και ίσως αυτό αλλάξει.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», συνέχισε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown (σ.σ. έχει ανακοινωθεί ότι έχει ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».