Στο τραπέζι το σενάριο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων

Στο τραπέζι το σενάριο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
16 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία ένας στους τρείς φορολογούμενους δεν έχει υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.

Χαμηλές ταχύτητες καταγράφονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς 16 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία ένας στους τρείς φορολογούμενους δεν έχει «πατήσει το κουμπί», πράγμα που βάζει στο τραπέζι σενάριο παράτασης της προθεσμίας.

Χαρακτηριστικό της τακτικής του «σπεύδε βραδέως» στο ραντεβού με την εφορία είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλαδή υπολείπονται περίπου 2 εκατ. δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για ένα ακόμα μήνα έως το τέλος Αυγούστου, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί.

Παράλληλα τυχόν παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα επιφέρει καθυστερήσεις στη πληρωμή των δικαιούχων του Market Pass που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτέμβριο αφού για την κάλυψη του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη το ύψος του εισοδήματος που δηλώθηκε φέτος στην εφορία. Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης έχει απευθύνει έκκληση στους παλιούς και νέους δικαιούχους της ενίσχυσης να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να τρέξει η αξιολόγηση τους και να λάβουν έγκαιρα τα ποσά της ενίσχυσης.

Ο λογαριασμός της εφορίας για 4,5 εκατ. φορολογούμενους

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

– το 49,65% η 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή

– το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκ. ευρώ

– το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δις. ευρώ. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή ρου φόρου θα γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως τις 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση πέραν του εντύπου Ε1, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3. Για όσους επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική. Ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης δεν προβλέπεται πρόστιμο εφόσον ο πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: