«Στο τραπέζι των συζητήσεων έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

«Στο τραπέζι των συζητήσεων έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας είναι απαραίτητο για την επιβίωση της χώρας.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ωστόσο οι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας είναι απαραίτητο για την επιβίωση της χώρας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της προσθέτει πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατάσταση πτώχευσης για τον Μάρτιο, η Αθήνα προσκολλάται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά της, όμως, η ΕΚΤ βάζει σαφή όρια πριν τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν από την άλλη επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει να επαναδεσμευτεί για τις μεταρρύθμισης. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα» αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πέμπτος γύρος επανεξέτασης της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου και η διεθνής κοινότητα απελευθερώσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αποπληρώσει δύο ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt. «Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τόσο σαρωτική, το να βρει τώρα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές φαίνεται κάτι εντελώς εξωπραγματικό».

Η Ελλάδα συνεχίζουν οι οικονομολόγοι, μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει ένα τρίτο βοηθητικό πρόγραμμα. «Διαφορετικά, μια χρεοκοπία θα ήταν πιθανή, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αποσύρει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα ισοδυναμούσε με απέλαση από τη νομισματική ένωση».

Κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της DZ Bank, Stefan Meier Biel και του διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Έρευνας (IMK), Gustav Horn, η Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Όπως εκτιμά η Handelsblatt τώρα, σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, οι τελευταίες προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για μεταρρυθμίσεις και αύξηση εσόδων δεν είναι αρκετές, κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.