Στουρνάρας: «Δική μας δουλειά η ανάπτυξη της χώρας»

Στουρνάρας: «Δική μας δουλειά η ανάπτυξη της χώρας»

«Δεν θα διαπραγματευτούμε το σχέδιο ανάπτυξης με τους πιστωτές - Πιο δίκαιος ο νέος φόρος ακινήτων» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με τους πιστωτές το εθνικό σχέδιο για τη θεμελίωση αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού υποδείγματος, αν και θα μπορούσε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα, δήλωσε:

«Eίναι δική μας δουλειά. Λέτε να βάλουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Τι είναι αυτό πάλι; Από πού και ως πού; Για ποιον λόγο; Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα μακρόπνοο οικονομικό σχέδιο, ανεξάρτητα και πέρα από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Άλλο πράγμα αφορά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και άλλο πράγμα το μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι εθνικό ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αυτό με τους εταίρους μας. Είναι πολύ κοντόφθαλμη η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο και να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ελληνικό χρέος. Έτερον εκάτερον. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι δική μας δουλειά».

Ακόμη εξήγησε ότι η έκφραση του αναπτυξιακού προτύπου θα είναι κυρίως το ΕΣΠΑ. Για να κατανεμηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δημιουργικά, «θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, τις μεγαλύτερες συνέργειες στην υπόλοιπη οικονομία και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια».

Διαβάστε ακόμη: «Αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα»

«Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα συναινέσουν οι πιστωτές μας. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε σε κάποιους βασικούς άξονες πάνω στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι θα τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής από τους πολιτικούς φορείς όσο και κυρίως από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες θα είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού προτύπου. Πρέπει να βρούμε όλες εκείνες τις συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να τις ενισχύσουμε με σωστά στοχευμένες δημόσιες πολιτικές», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κατηγορηματικά λέω ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα των πιστωτών μας. Με τίποτα. Καθόλου. Είναι θέματα για τα οποία εμείς ως Έλληνες πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια πρέπει να μετουσιώσουμε σε συντονισμένη πράξη».

«Δικαιότερος ο νέος φόρος ακινήτων»
Δικαιότερο, χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, που θα αφορά περισσότερους φορολογούμενους αλλά θα πληρώνουν λιγότερα, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων.

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζουμε θα είναι πολύ πιο δίκαιος σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα γιατί θα αφορά πολύ περισσότερους και θα πληρώνουν πολύ λιγότερα ποσά. Ο φόρος στα χωράφια θα είναι της τάξεως των 10-20 ευρώ το χρόνο, γι’ αυτό το ποσό μιλάμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Στουρνάρας.

Διαβάστε επίσης: Ράβε – ξήλωνε στον φόρο ακινήτων

«Ο κόσμος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Τα ακίνητα υπάρχουν, το θέμα είναι αν υπάρχουν τα λεφτά» αντέτεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι καμία σοβαρή και συστηματική προσπάθεια δεν γίνεται για να συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, την ίδια ώρα που η φοροδοτική ικανότητα του έλληνα έχει πλήρως εξαντληθεί, όπως σημείωσε. «Κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Εμάς μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιοι πλούσιοι έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, την ώρα που άρχιζε η κρίση, η δυστυχία, η πείνα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε την μάχη έχοντας κάποιους να υπονομεύουν την προσπάθεια της αυτή» πρόσθεσε ο κ Κακλαμάνης.

Τις επισημάνσεις αυτές του Απόστολου Κακλαμάνη απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στον ενάμιση χρόνο που είναι αυτή η κυβέρνηση, έκανε όσα δεν έγιναν χρόνια. Η προσπάθεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδος είναι ίση με την προσπάθεια από τη μέρα που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Τα πάντα είναι θέμα χρόνου, γνωρίζω πολύ καλά ότι χρόνος δεν υπάρχει».

Διαβάστε σχετικά:  Σε εξέλιξη 150 έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ