Stratfor: Αυτή είναι η χώρα που απειλεί περισσότερο την Ευρωζώνη

Stratfor: Αυτή είναι η χώρα που απειλεί περισσότερο την Ευρωζώνη

Η οικονομίας της γειτονικής μας Ιταλίας τίθεται στο μικροσκόπιο των αναλυτών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Stratfor, το 2016 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ένα πολύ βαρύ κλίμα.

Σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό χώρο, η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στην οικονομία της Ιταλίας, καθώς θεωρείται πως είναι η πλέον προβληματική στην Ευρώπη και πολλοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πως η ιταλική οικονομία ενδέχεται να επηρεάσει την Ευρωζώνη.

«Στην τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία η Ιταλία, και κυρίως ο τραπεζικός τομέας της, ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, σχολιάζει η Stratfor». Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 18% αυτό το έτος, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη και πιο προβληματική ιταλική τράπεζα, η Monte dei Paschi, έχει χάσει το 50% της αξίας της κατά την διάρκεια της ίδιας περίοδος.

Η πιο δραματική υποχώρηση, πάντως, έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα, ενώ η ιταλική ρυθμιστική αρχή του χρηματιστηρίου έκρινε απαραίτητο να αναστείλει την βραχυπρόθεσμη πώληση των μετοχών της Monte dei Paschi σε μια προσπάθεια να αποστρέψει την περαιτέρω υποχώρηση της μετοχής.

Πάντως, η κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα υποβόσκει καιρό τώρα και οι αγορές ανησυχούν για πρώτη φορά από το 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να σωθεί το ευρώ.

Επιπλέον, το sell-off των αγορών θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα την ιταλική οικονομία. Οι νέες μεταρρυθμίσεις αυξάνουν το ρίσκο κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα και οδηγούν τους καταθέτες και τους επενδυτές να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.