Supergiftme.gr: Δώρο άδωρο; Ποτέ πια!

Supergiftme.gr: Δώρο άδωρο; Ποτέ πια!

Η startup που δημιούργησε ο Αλέξης Βαλούρδος επαναλανσάρει την ιδέα του δώρου με περιτύλιγμα από Facebook και ηλεκτρονικές αγορές.  

Ο Αλέξης Βαλούρδος με μια φρέσκια επιχειρηματική ιδέα – το δημιούργημα του, το supergiftme.gr, μετράει μόνο μερικές εβδομάδες ζωής – λέει τα πράγματα με το όνομα τους στην υπόθεση δώρο με έναν κομψό, σημερινό, φιλικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Για να εξηγήσει τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί, μας αφηγείται το προσωπικό του βίωμα, που ήταν και η αφορμή για την δημιουργία του supergiftme.gr.

Όλη η ιδέα προέκυψε από μια τυχαία επίσκεψη του σε μια παραλία για windsurf. Δείτε πως εξηγεί ο ίδιος την όλη ιστορία:

«Ήταν φθινόπωρο του 2010, όταν είχα πάει να κάνω windsurf στην παραλία της Λούτσας. Η ημέρα ήταν υπέροχη, αλλά ο αέρας λιγοστός για τον βασικό εξοπλισμό που είχα μέχρι τότε αγοράσει. Οπότε αντί για windsurf έκανα βαρκάδα στα ανοικτά, σκεπτόμενος τι ωραία που θα περνούσα εάν είχα ένα μεγαλύτερο πανί, ώστε ακόμα και ο λίγος αέρας να ήταν αρκετός για να διασκεδάσω με το φρεσκο-αγαπημένο μου σπορ.

Οι σκέψεις που μου περνούσαν εκείνη την ώρα από το μυαλό ήταν λίγο πολύ οι παρακάτω: για ένα καινούργιο μεγάλο πανί χρειάζομαι αρκετά χρήματα… που μπορώ να βρω τώρα αυτά τα χρήματα; Πλησιάζουν τα γενέθλιά μου… και αν οι φίλοι μου ήξεραν τι ήταν αυτό που ήθελα περισσότερο; Θα μου το έκαναν δώρο; Πώς θα γίνει οι φίλοι μου να το μάθουν; Συνέχισα με μία πιο φιλοσοφημένη απορία… γιατί έχουμε σταματήσει να κάνουμε δώρα ο ένας στον άλλο; Θυμόμουν ότι παλιότερα κάναμε δώρα οι φίλοι μεταξύ μας, χωρίς καν να υπάρχει κάποια περίσταση, μόνο γιατί έτσι μας άρεσε! Μήπως είναι θέμα budget; σκέφτηκα. Δεν νομίζω; Δώρο κάνεις και με ελάχιστα χρήματα. Μήπως τελικά είναι θέμα χρόνου και τρόπου ζωής;

Καταρχάς, η διαδικασία του να πάρεις δώρο σε ένα φίλο είναι δύσκολη από μόνη της. Πρέπει να βρεις χρόνο να πας στα μαγαζιά, να ξεκινήσεις να ψάχνεις για να ανακαλύψεις ότι δεν ξέρεις το μέγεθος, το νούμερο, το αγαπημένο χρώμα, το αγαπημένο hobby, την αγαπημένη συνήθεια. Και παλιότερα δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να κάνεις πετυχημένο δώρο, αλλά τώρα πια είναι δύσκολο. Δεν έχεις ούτε το χρόνο να δεις τον φίλο σου από κοντά, να τα πείτε και μάθεις πράγματα για την καθημερινότητά του και τα θέλω του. Και θες να κάνεις και πετυχημένο δώρο; Ακόμα και με τους κολλητούς φίλους περισσότερο επικοινωνούμε μέσω Facebook και Twitter παρά από κοντά.

Έτσι αποφάσισα ότι θα φτιάξω τον πιο εύκολο, διασκεδαστικό και στυλάτο τρόπο να κάνουμε δώρα μεταξύ μας. Αυτό είναι το Supergiftme.gr. O απόλυτος τρόπος να κάνεις πάντα πετυχημένα δώρα στους φίλους σου και να παίρνεις πάντα ακριβώς το δώρο που θες».

Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά αυτής της συνταγής;

O κ. Βαλούρδος εξηγεί σχετικά: «Να μπορείς να πάρεις ό,τι θες από όπου θες, να είναι εύκολο για όλους να συμμετέχουν, να απαιτεί ελάχιστο από τον χρόνο των φίλων και να χρειάζεται μόνο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα tablet ή ένα smartphone. Απλά πράγματα. Συγκεκριμένα επιλέγεις από τις δεκάδες χιλιάδες δώρα που θα βρεις στο supergiftme.gr ή οπουδήποτε αλλού (με την προϋπόθεση να παραδίδεται στην Ελλάδα) αυτό που θέλεις να δεις μπροστά σου στα γενέθλια, την γιορτή σου ή ακόμη και αν δεν υπάρχει αφορμή. Μετά καλείς τους φίλους που θα σε βοηθήσουν να το αποκτήσεις. Το Supergiftme μεταφέρει την επιθυμία σου σε όλους όσους επέλεξες μέσω facebook ή email και αυτοί εμφανίζονται στο Supergift σου όταν αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Μόλις η συλλογική τους προσφορά καλύψει το κόστος, το τέλειο δώρο είναι δικό σου».

Για περισσότερα νέα στο κόσμο των startups πατήστε εδώ

H oμάδα που πίστεψε στο project
Το «μείγμα» εμπειριών ζωής του Αλέξη σε συνδυασμό με τις φιλίες και τις γνωριμίες που είχε αναπτύξει μέσα από προηγούμενες δουλειές του (έχει εργαστεί στην βιομηχανία των media για πάνω από δέκα χρόνια σε διάφορα πόστα) έκαναν λίγο πιο εύκολη την υπόθεση supergiftme.gr. «Το φθινόπωρο του 2012 ξεκινήσανε με κάποιους φίλους να σχεδιάζουμε layouts για demo site, ενώ μαζί με δύο φίλες δημοσιογράφους μελετούσαμε την σύνταξη των κειμένων».

Ένας παλιός συμμαθητής του, ο οποίος ήταν πλέον ιδιοκτήτης εταιρείας web developing, συμφώνησε σε «φιλική τιμή» να παραδώσει σε τρεις μήνες μια βασική μορφή του site. Στο πλευρό του Αλέξη πλέον ήταν και ο graphic designer Σπύρος Πολυκανδριώτης, o οποίος είχε πιστέψει στην ιδέα και είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξή της από την πρώτη στιγμή, καθώς και ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Στις αρχές του 2013 ήρθε η στιγμή να βγει το όλο σχέδιο εκτός γραφείου, στον πραγματικό κόσμο. «Από τις 10 Ιανουαρίου ξεκίνησα τις επαφές με επιχειρήσεις, ώστε να συνεργαστούμε και να φιλοξενήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσα στο Supergiftme. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Κάθε συνάντηση για συνεργασία έκλεινε την ίδια μέρα. Οι μελλοντικοί συνεργάτες έδειχναν μεγάλο ενθουσιασμό για την social εφαρμογή μας. Κάπου εδώ κατάλαβα ότι είχαμε κάτι στα χέρια μας που δεν θα περνούσε απαρατήρητο» εξηγεί ο Αλέξης.

Και όντος δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς οι συνεργάτες σε εμπορικό επίπεδο έδειξαν ενδιαφέρον να επεκτείνουν την συνεργασία σε μετοχική μορφή. Το Supergiftme.gr κατάφερε μόλις στα πρώτα του βήματα να αντλήσει κεφάλαια ύψους 255 χιλ. ευρώ από ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα.

supergift2

Τα πρώτα supergifts είναι στον δρόμο
Η πρώτη επαφή με την πραγματικότητα δεν απογοήτευσε τους εμπνευστές του supergiftme.gr. Σαράντα ημέρες μετά το λανσάρισμα του και με μηδενική διαφήμιση έχει καταφέρει και έχει μοιράσει τα πέντε πρώτα supergifts του, ενώ άλλα 60 δώρα είναι εν εξελίξει. Εταιρείες όπως τα πολυκαταστήματα Attica, Public, getitnow.gr, tsirikosbikes.gr, rdecoshop.gr,wearthistoday.com είναι μερικές από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με δώρα – ιδέες το site.

Και επειδή οι καλές ιδέες -όχι μόνο για δώρα- δεν πρέπει να μένουν σε κλειστό κύκλο, το supergiftme μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει βγάλει στον αέρα και την αγγλική του έκδοση.