Σβόμποντα: «Απαράδεκτη η Ελλάδα αν δεν καταφέρει να σταματήσει τη ΧΑ»

Σβόμποντα: «Απαράδεκτη η Ελλάδα αν δεν καταφέρει να σταματήσει τη ΧΑ»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος από τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, καταδίκασε με ανακοίνωση του την δολοφονική ενέργεια εις βάρος του Παύλου Φύσσα.

Κάνει λόγο για απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ εάν η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να σταματήσει τη γεμάτη μίσος Χρυσή Αυγή. Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, γίνεται αναφορά στο χθεσινό τραγικό περιστατικό χαρακτηρίζοντας τη δολοφονική ενέργεια «απαράδεκτη από κάθε άποψη» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσει τη δράση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα απαγόρευσης του κόμματος συνολικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το μίσος ξενοφοβικών, νεοναζί μελών της Χρυσής Αυγής φτάνει μέχρι και να σκοτώσει πολιτικούς αντιπάλους. Είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο από κάθε άποψη αυτό το περιστατικό και πολύ περισσότερο που συμβαίνει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μετανάστες, ξένους και αριστερούς δεν θα λύσουν το πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως δεν συμβάλουν και στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να καταλήξουν σε σοβαρές προτάσεις πάνω στο πως θα σταματήσουν αυτές τις εξτρεμιστικές επιθέσεις, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα απαγόρευσης του κόμματος συνολικά».

Διαβάστε ακόμη: Προπηλάκισαν τον Πάνο Καμμένο στο Κερατσίνι

Με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, ο κ. Σβόμποντα πρόσθεσε:
«Αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, αποτύχουν να σταματήσουν την γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα».

Ως δήλωση στήριξης ερμηνεύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τη δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε δήλωση του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει σχετικά: «Προφανώς ο κ. Σβόμποντα εννοεί ότι τα όργανα της ΕΕ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μετέχει στην τρόικα μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.

Οι απροκάλυπτα ναζιστικές και εγκληματικές συμπεριφορές επιχειρούν να ψαρέψουν και στα θολά νερά των επιπτώσεων της κρίσης, πίσω από τις οποίες κρύβονται άνθρωποι που ούτως ή άλλως πίστευαν και πιστεύουν βαθειά στη βία και πριν και μετά την κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάζουμε, λοιπόν, τη δήλωση του κ. Σβόμποντα, ως μια δήλωση στήριξης που πρέπει να πάρει πρακτικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».