Τα 4+1 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα 4+1 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το «σκληρό» τους πρόσωπο δείχνουν οι δανειστές που εμφανίζονται ανυποχώρητοι σε ότι αφορά στα εργασιακά, τα μέτρα για το 2019 και το αφορολόγητο. 

Σε λίγη ώρα, θα επιχειρηθεί εκ νέου σε τεχνικό επίπεδο η σύγκλιση των απόψεων ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές κατά τη μακρά διάρκεια αυτής της διαπραγμέτευσης που επανεκκινήθηκε την περασμένη Δευτέρα με την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα, ύστερα από απουσία δυο και πλέον μηνών. Ο στόχος είναι, αργότερα σήμερα, όταν θα συναντηθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η  Έφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών να προχωρήσει η διαδικασία σε ένα επόμενο επίπεδο που θα προσεγγίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τα «αγκάθια» πρόκειται για: 

1. Τα εργασιακά, όπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν δέχεται την ελληνική θέση περί ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο από εκείνο του ευρωπαϊκού.

2. Το αφορολόγητο, όπου οι θεσμοί ζητούν μείωση καθώς διαπιστώνει ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν πληρώνει φόρους, κάτι που δεν αποδέχεται η Αθήνα.

3. Το δημοσιονομικό κενό για μετά το 2018 όπου το Ταμείο επιμένει στα αντίστοιχα μέτρα ύψους 3,6 δισ ευρώ για την κάλυψή του ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

4. Τη διαφορά για το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν 12 — 15 % του ΑΕΠ με  την κυβέρνηση να το τοποθετεί στο 9%.

+1. Απολύσεις στις ΔΕΚΟ και «ψαλίδι» στα επιδόματα φαίνεται πως επαναφέρουν στο τραπέζι οι θεσμοί. Πιο συγκεκριμένα η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων ανοίγει τον δρόμο για νέες απολύσεις ενώ την ίδια ώρα, το ζήτημα των επιδομάτων παραμένει στην ατζέντα των δανειστών.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρας με σκοπό να συζητηθούν οι πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά και ο πολυπόθητος χάρτης εξόδου προς τις αγορές και την ανάπτυξη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση διαπιστώνεται κυρίως στα εργασιακά και στο αφορολόγητο καθώς σε αυτά τα δυο θέματα η ελληνική πλευρά προσδοκά σε καλούς όρους, με σκοπό να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη συμφωνία στους βουλευτές και τα στελέχη της. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολίσει κανείς και τον παράγοντα χρόνο, με την 20η Μαρτίου να θεωρείται η νέα ημερομηνία – ορόσημο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.