Τα 5 σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορούν να καθορίσουν πόσα χρήματα θα αποταμιεύετε

Τα 5 σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορούν να καθορίσουν πόσα χρήματα θα αποταμιεύετε
Photo: pixabay.com
Ο προσδιορισμός της προσωπικότητας μπορεί να παίξει ρόλο στον επηρεασμό της προθυμίας κάποιου να αποταμιεύσει, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είτε πρόκειται για χρήματα για την προκαταβολή ενός σπιτιού, είτε για ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο όταν αποκτήσετε παιδιά, είτε για χρήματα για το κολέγιο και τη συνταξιοδότηση, πολλοί από εμάς επιδιώκουμε να κατακτήσουμε την τέχνη της αποταμίευσης για το μέλλον.

Παρόλα αυτά, πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν χρήματα. Ο πληθωρισμός οδήγησε τους Αμερικανούς να βγάλουν κατά μέσο όρο 100 δολάρια το μήνα από τις αποταμιεύσεις τους πέρυσι, και οι αποταμιεύσεις έχουν πλησιάσει χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ ακόμη και για εκείνους των οποίων το εισόδημα έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) αυτό το χειμώνα.

Για την καλύτερη κατανόηση της οικονομικής συμπεριφοράς και των κινήτρων των ανθρώπων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόουλντερ διαπίστωσαν ότι οι διαφορετικοί στόχοι αποταμίευσης βρίσκουν απήχηση σε διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας, γεγονός που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμείς απλά ενσταλάζουμε αυτή την ιδέα ότι αν αποταμιεύσετε κάποια χρήματα τώρα δεν είναι απλώς ένα μαύρο κουτί που βρίσκεται κάπου στον αποταμιευτικό σας λογαριασμό», λέει στο Fortune η Dr. Sandra Matz, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Columbia Business School που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά. «Ιδού στην πραγματικότητα τι θα μπορούσατε δυνητικά να κάνετε με αυτές τις αποταμιεύσεις στο μέλλον… πρόκειται για ψυχολογική στόχευση της προσωπικότητας».

Σχεδόν 2.500 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τους αποταμιευτικούς τους στόχους, είτε αφορούν ένα αυτοκίνητο, είτε την οικογένεια, είτε μια δύσκολη περίοδο. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις που βοήθησαν τους ερευνητές να καταλάβουν πού εντάσσονται στα πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: δεκτικότητα, ευσυνειδησία, νευρωτισμός, ανοιχτότητα και εξωστρέφεια.

Όταν οι αποταμιευτικοί στόχοι των ανθρώπων ευθυγραμμίζονταν με τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, αποταμίευαν περισσότερα χρήματα, αναφέρουν οι ερευνητές στα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο περιοδικό American Psychologist. Αν και η οικονομική κατάσταση έπαιζε αναπόφευκτα ρόλο στην αποταμίευση, η προσωπικότητα αντιπροσώπευε λίγο λιγότερο από το 5% της ικανότητας αποταμίευσης κάποιου. Στην εργασία τους, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ενώ η έρευνά τους δεν μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να αποταμιεύει, η στόχευση της προσωπικότητας μπορεί να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της προθυμίας κάποιου να αποταμιεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να δουν πώς μια συγκεκριμένη παρέμβαση επηρεάζει την αποταμιευτική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Εξέτασαν πώς εξατομικευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την αποταμίευση επηρέασαν πάνω από 6.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν λιγότερα από 100 δολάρια σε αποταμιεύσεις στην αρχή.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την SaverLife, μια εφαρμογή αποταμίευσης και μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν εξατομικευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στόχους, άλλοι έλαβαν γενικά μηνύματα ή καθόλου μηνύματα. Εκείνοι που έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση την προσωπικότητα για την εξοικονόμηση χρημάτων είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία επιτυγχάνοντας 100 δολάρια περισσότερες αποταμιεύσεις σε ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κάποιον με υψηλό βαθμό δεκτικότητας, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρουσίαζαν τις αποταμιεύσεις ως ένα εργαλείο θετικής προσφοράς προς τους άλλους ανθρώπους, για παράδειγμα.

«Αν νοιάζονται για άλλους ανθρώπους και τους αγαπημένους τους, αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να πλαισιώσετε την αποταμίευση με τρόπο που να μπορείτε να πείτε: ‘Λοιπόν, αν εξοικονομήσετε κάποια χρήματα τώρα, εξασφαλίζετε ότι οι αγαπημένοι σας προστατεύονται’», λέει η Matz.

Εάν κάποιος σημείωνε χαμηλή βαθμολογία στην εξωστρέφεια, η γραμμή θέματος και το σώμα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έγραφε: «Αποταμιεύστε για την αυτοφροντίδα σας: Η κούρσα προς τα 100 δολάρια αρχίζει! Ξέρουμε ότι ο ποιοτικός χρόνος για τον εαυτό σας είναι σημαντικός για εσάς. Όσο περισσότερο αποταμιεύετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να διαμορφώσετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας όπως ακριβώς τον θέλετε», μοιράζεται η Matz με το Fortune.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κάποιον με υψηλή εξωστρέφεια, το μήνυμα έγραφε: «Έρχονται συναρπαστικές στιγμές: Η κούρσα προς τα 100 δολάρια αρχίζει! Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να συναντηθείτε με φίλους αυτή τη στιγμή, μπορείτε σίγουρα να εξοικονομήσετε χρήματα για όταν έρθει η ώρα. Αν η χρηματοδότηση ενός μέλλοντος γεμάτου ωραίες στιγμές με τους φίλους σας σας ενθουσιάζει, σας έχουμε μερικά συναρπαστικά νέα».

Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μια εγγενώς ψυχολογική έννοια. Η δέσμευση σε αυτήν καθυστερεί την άμεση ικανοποίηση. Χρειάζεται κίνητρο και αυτοπειθαρχία επειδή δεν ανταμείβει τον εγκέφαλο βραχυπρόθεσμα, λέει η Matz.

«Βάζεις χρήματα σε έναν λογαριασμό, αλλά δεν είναι ότι έχουμε απαραίτητα αυτή την ιδέα του ‘Να τι θα κάνουμε με αυτές τις αποταμιεύσεις’», σημειώνει η Matz. «Αυτή είναι μια απόφαση που είναι πραγματικά δύσκολο να πάρουν οι άνθρωποι», υπογραμμίζοντας το «χάσμα πρόθεσης-δράσης» ή την αδυναμία των ανθρώπων να πετύχουν την αποταμίευση χρημάτων παρά την ειλικρινή επιθυμία τους να το κάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατανόηση της προσωπικότητας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «χάσματος πρόθεσης-δράσης».

«Η στοχευμένη διαφήμιση χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους μηχανισμούς. Προσπαθούμε κατά κάποιον τρόπο να κατανοήσουμε το άτομο και στη συνέχεια προσαρμόζουμε το περιεχόμενο έτσι ώστε οι άνθρωποι να αγοράζουν περισσότερο», καταλήγει η Matz. «Πολλές από τις στρατηγικές ή τις προσεγγίσεις εξατομίκευσης που χρησιμοποιούμε σήμερα, κυρίως προς το συμφέρον των εταιρειών για να είμαστε δίκαιοι, νομίζω ότι μπορούμε επίσης να τις χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους… μόλις κατανοήσεις τα κίνητρα των ανθρώπων, αυτό είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com