Τα 8 θανάσιμα social media αμαρτήματα της εταιρείας σας

Τα 8 θανάσιμα social media αμαρτήματα της εταιρείας σας

Ατελείωτα ποσταρίσματα, έλλειψη στρατηγικής, αδιάφορο περιεχόμενο και άλλες λάθος κινήσεις που θα προκαλέσουν βροχή unfollow.

Η τάση είναι σαφής: όλοι και περισσότεροι χρήστες περνούν περισσότερο χρόνο στα social media παρά σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο Internet. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μόνο τα κινητά τηλέφωνα, εκεί η online δραστηριότητα αφορά σε social media σχεδόν αποκλειστικά.

Οι εταιρείες αντιλήφθηκαν από νωρίς τη σημασία της παρουσίας τους στα social media ως μέρος της στρατηγικής του μάρκετινγκ και η μεγάλη τους πλειονότητα τα χρησιμοποιεί για την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Όμως η χρήση τους δεν είναι χωρίς κινδύνους. Όπως η συνεχής διαφήμιση στην τηλεόραση μπορεί να γίνει εκνευριστική, έτσι και η παρουσία μιας εταιρείας στο news feed ή το timeline ενός χρήστη -χώροι που εκείνος θεωρεί προσωπικούς- μπορεί να ερμηνευτεί ως εισβολή και η αντίδρασή του να είναι η άμεση και πλήρης αποκοπή από το μήνυμά σας.

Τι μισούν οι χρήστες:

Συνεχής διαφήμιση
Τα social media είναι συζήτηση, είναι ανταλλαγή απόψεων, είναι μοίρασμα. Αν το μόνο που κάνετε είναι να προβάλλετε πόσο φοβερό είναι το προϊόν σας, ο δέκτης θα βαρεθεί.

Βροχή από posts
Όχι, η συνεχής επανάληψη δεν είναι η μητέρα της πώλησης. Αν έχετε π.χ. εστιατόριο δεν χρειάζεται να ποστάρετε 20 φορές τη μέρα πόσο φοβερό είναι. Δύο-τρία posts ημερησίως είναι αρκετά, και μάλιστα από αυτά που έχουν αξία και ενδιαφέρουν, όπως π.χ. μια συνταγή ή μια προσφορά.

Μοίρασμα περιεχομένου τρίτων
Οι αστείες εικόνες και ιστορίες που βρίσκονται παντού στο Internet δεν είναι πρωτότυπες, δεν προσθέτουν αξία στο προϊόν σας, δεν εκτιμώνται από τους χρήστες και δεν λένε τίποτα για το brand σας. Επίσης, οι χρήστες τα έχουν ήδη δει από τους φίλους τους.

Έλλειψη πρωτότυπου περιεχομένου
Ο χρήστης πρέπει να έχει σοβαρό λόγο για να σας ακολουθήσει. Πρέπει να βρίσκει σε εσάς περιεχόμενο που δεν υπάρχει αλλού, και μάλιστα περιεχόμενο που να τον ενδιαφέρει. Το blog της εταιρείας σας μπορεί να είναι πια πηγή για αυτό, όπως και ειδήσεις που σχετίζονται άμεσα με το προϊόν σας ή ανακοινώσεις για νέα features, προσφορές κ.λπ. Ακόμα και ιστορίες με φωτογραφίες που δείχνουν πόσο ωραία περνάτε στο γραφείο μπορεί να είναι engaging.

Έλλειψη στρατηγικής
Κάθε ποστάρισμα πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης και στόχευση. Ποτέ δεν ανεβάζουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή κάτι πρέπει να ανεβάσουμε. Προγραμματίζουμε προσεκτικά τις αναφορές μας και προσέχουμε ώστε να είναι πάντα σχετικές όχι μόνο με το προϊόν μας, αλλά και με εκείνα που οι χρήστες βρίσκουν ενδιαφέροντα και θα ήθελαν να δουν στο προφίλ μας και στο news feed τους. Σκοπός είναι πάντα να βοηθήσουμε τους χρήστες-πελάτες ώστε να έχουν connection με την εταιρεία μας.

Υπερβολικό tagging
Ναι, το να κάνει κανείς tag πρόσωπα και χρήστες σε ένα posts αυξάνει το visibility, αλλά αν τα πρόσωπα δεν συμφωνούν, η ενόχλησή τους θα είναι μεγάλη και το unfollow βέβαιο.

Αδιαφορία για τους followers
Οι followers πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Προσέχουμε τι ποστάρουν, κάνουμε like σε κάποια ποσταρίσματά τους, απαντάμε πάντα όταν μας απευθύνονται με ερωτήσεις ή παράπονα, δεν τους θεωρούμε δεδομένους.

Τα ίδια και τα ίδια
Δύο ή τρία posts τη μέρα είναι μια χαρά. Δύο ή τρία posts τη μέρα όμως που επαναλαμβάνονται 20 φορές είναι spam και κανείς δεν θα το εκτιμήσει. Το να φαίνεστε δραστήριοι και να έχετε like και σχόλια είναι καλό, όμως το να βλέπει ο χρήστης το ίδιο μήνυμα πολλές φορές είναι σκέτη ενόχληση.

Διαβάστε ακόμα:

 Οι προσλήψεις στην εποχή των social media

Ο θησαυρός των social media