Τα εταιρικά κέρδη θα βυθίσουν τις μετοχές, λέει η Morgan Stanley

Τα εταιρικά κέρδη θα βυθίσουν τις μετοχές, λέει η Morgan Stanley
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Τρίτη (29/11), ο S&P 500 έκλεισε στις 3.957,63, σημειώνοντας πτώση 17% μέχρι στιγμής φέτος

Οι επενδυτές μπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι μιας βαθιάς αποεπενδυτικής διαδικασίας. Ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, ο οποίος έχει θέσει ως τιμή στόχο για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τις 3.900 μονάδες ως το τέλος του έτους, για το 2023 προειδοποιεί ότι η εταιρική Αμερική ετοιμάζεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τα κέρδη, γεγονός το οποίο θα βυθίσει τις μετοχές.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι πρόκειται να συμβεί σε 12 μήνες. Πρέπει να ασχοληθούμε με τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες», είπε στο «Fast Money» του CNBC την Τρίτη. «Εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Έτσι, ενώ οι 3.900 μονάδες ακούγονταν σαν ένα… πραγματικά βαρετό εξάμηνο. Όχι… θα είναι μια τρελή βόλτα».

Ο Wilson πιστεύει ότι ο S&P θα μπορούσε να πέσει έως και 24% από το κλείσιμο της Τρίτης στις αρχές του 2023. «Θα πρέπει να περιμένετε τον S&P μεταξύ των 3.000 μονάδων και των 3.300 μονάδων κάποια στιγμή κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους», είπε. «Τότε πιστεύουμε ότι η επιτάχυνση στις αναθεωρήσεις από την πλευρά των κερδών θα φτάσει στο αποκορύφωμά της».

Την Τρίτη, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.957,63, σημειώνοντας πτώση 17% μέχρι στιγμής φέτος. Η τιμή στόχος του Wilson για το τέλος του έτους ήταν 3.900 μονάδες και για φέτος. «Η bear market δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε. «Θα δούμε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αν η πρόβλεψή μας για τα κέρδη αποδειχθεί σωστή».

Ο πόνος θα είναι διάχυτος.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς θα συμβεί στις μεγαλύτερες εταιρείες – όχι μόνο στην τεχνολογία. Στην Κατανάλωση, τη Βιομηχανία, για παράδειγμα» είπε ο Wilson. «Όταν αυτές οι μετοχές αντιμετώπισαν δυσκολίες τον Οκτώβριο, τα χρήματα πήγαν σε αυτούς τους τομείς».

Η πρόβλεψη του Wilson έρχεται μετά από προηγούμενες προειδοποιήσεις απόσυρσης στο “Fast Money”. Τον Ιούλιο, προειδοποίησε ότι το χαμηλό του Ιουνίου δεν ήταν πιθανώς η τελική πτωτική κίνηση. Στις 13 Οκτωβρίου, ο S&P 500 έφτασε στο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 3491,58 μονάδες.

Ωστόσο, ο Wilson δεν θεωρεί τον εαυτό του «αρκούδα». «Δεν είναι καιρός να πουλήσουμε τα πάντα και να τρέξουμε στους λόφους γιατί αυτό μάλλον δεν θα χρειαστεί μέχρι να δούμε πτώση στα κέρδη τον Ιανουάριο [και] τον Φεβρουάριο», είπε. Τέλος, ο Wilson αναμένει ότι οι ανοδικοί ούριοι άνεμοι θα ωθήσουν τις μετοχές υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες.