Τα έξι ερωτήματα της Citi για την πρόταση της Μέι

Τα έξι ερωτήματα της Citi για την πρόταση της Μέι
Όπως υποστηρίζει η τράπεζα, εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα, οι απαντήσεις στα οποία θα κρίνουν και την τελική έκβαση του Brexit.

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να καλέσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, να βρουν από κοινού μία λύση θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο του Brexit σχολιάζει η Citi. Το σχέδιο για παράταση και συνεργασία με τους Εργατικούς παρέχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας έναντι μίας άτακτης εξόδου, σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο πως εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα, οι απαντήσεις στα οποία θα κρίνουν και την τελική έκβαση.

Τα κύρια είναι τα ακόλουθα: 

– Θα ρισκάρει ο Κόρμπιν την προοπτική εκλογών; Το Εργατικό Κόμμα επιζητά ένα πιο μαλακό Brexit με μόνιμη τελωνειακή ένωση και πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η πρόταση της Μέι δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ο συμβιβασμός. Ωστόσο και ο Κόρμπιν θα πρέπει να ζυγίσει το εάν θέλει να πάει σε εκλογές, χωρίς παραχωρήσεις.

– Μπορεί η Βουλή να συμφωνήσει σε ένα πιο μαλακό Brexit; Εάν η Μέι και ο Κόρμπιν δεν καταλήξουν σε μία συμφωνία, τότε η Μέι δηλώνει ότι θα ακολουθήσει το όποιο σχέδιο στηρίξει η Βουλή μέσα από ένα νέο γύρο ενδεικτικών ψηφοφοριών. Ωστόσο οι δύο γύροι των ψηφοφοριών μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν καρπούς. Και ένας τρίτος θα μπορούσε να αποτύχει.

– Μπορούν Ε.Ε. και Βρετανία να συμφωνήσουν στην παράταση; Το σχέδιο της Μέι θα μπορούσε να θέσει νέες κόκκινες γραμμές και να επιτρέψει την επέκταση της πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις. Ωστόσο η Ε.Ε. φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει μόνο μία μεγάλη παράταση, που θα σήμαινε συμμετοχή της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές.

– Τι θα κάνουν οι ευρωσκεπτικιστές και το DUP; Αυτή τη στιγμή απορρίπτουν το μαλακό Brexit και ορισμένοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης. Εάν υπάρξει πρόταση μομφής, η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και πιθανόν σε άτακτη έξοδο από «ατύχημα».

– Θα στηρίξει η Βουλή τη συμφωνία της Μέι; Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σενάριο στήριξης προκειμένου να αποφευχθεί ένα no deal την επόμενη Παρασκευή.

– Μπορεί η Βουλή να ανατρέψει την πρόταση της Μέι; Αν η Βουλή ψηφίσει νομοσχέδιο των Κούπερ/ Λέτγουιν, που απαιτεί από την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 για όσο η Βουλή επιλέξει, θα μπορούσε η Βουλή να ψηφίσει τελικά επί μίας αντιπρότασης της Ε.Ε. Θα αποκλειστεί το no deal και θα αποκαλυφθεί εάν η πρόταση της Μέι οδηγεί πράγματι σε μαλακό Brexit.