Τα hedge funds αγαπούν το Facebook και «μισούν» την Apple

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όμως ο Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.

Μπορεί η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ να πόνταρε μετά από πολλά χρόνια δισταγμού στην Apple, όμως η στάση των hedge funds δείχνει ότι η «i-εταιρεία» δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής στους επενδυτές όσο το Facebook.

Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες έρευνες των FactSet Research και S&P Global Market Intelligence, η μετοχή της Apple πωλήθηκε όσο καμία άλλη από τα hedge funds στο α’ τρίμηνο.

Τον «χορό» των πωλήσεων έσυρε πρώτος ο γνωστός επενδύτης Καρλ Άικαν, ο οποίος πρόλαβε να ξεφορτωθεί όσες μετοχές της Apple είχε στην κατοχή του.

Όμως το ερώτημα παραμένει: Οι «κυρίαρχοι της παγκόσμιας οικονομίας» αποφάσισαν έτσι απλά να γυρίσουν την πλάτη τους στην Apple;

Έπειτα από το χαμηλό των τελευταίων 53 εβδομάδων, η μετοχή της εταιρείας ανέκαμψε το τελευταίο διάστημα κερδίζοντας 7%. Μετά από αυτό το comeback η Apple ανέκτησε τα σκήπτρα της πολυτιμότερης επιχείρησης στον κόσμο από την Aplhabet (Google). Όμως και οι δύο βλέπουν πλέον το Facebook να έρχεται με σοβαρές πιθανότητες να τις εκτοπίσει από την κορυφή.

Με τις τελευταίες κινήσεις τους τα hedge funds δείχνουν ότι δεν μπορούν να χορτάσουν την «πείνα» τους για το δημοφιλέστερο social media του κόσμου. Τα 50 κορυφαία επενδυτικά ταμεία αγόρασαν μετοχές αξίας 3 δισ. δολαρίων της εταιρείας το α’ τρίμηνο, όπως έδειξε η έρευνα της FactSet. Viking Global Investors και Citadel ηγήθηκαν των επιθετικών αυτών αγορών.

Οι μετοχές της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν κερδίσει περισσότερο από 12% φέτος και βρίσκονται μόλις 3% μακριά από το ιστορικό τους υψηλό, ενώ το Facebook αξίζει πλέον 340 δισ. δολάρια και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκτη θέση των πολυτιμότερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Παρατηρώντας τις πρόσφατες κινήσεις των hedge funds προκύπτει το συμπέρασμα ότι επιτελείται μια τεράστια ανακατανομή της μετοχικής τράπουλας των τεχνολογικών εταιρειών. Πολλά funds εγκατέλειψαν την Amazon και στράφηκαν σε άλλες εταιρείες όπως η EMC, η οποία βρίσκεται σε φάση πώλησής της στην Dell.

Παρόλα αυτά τα hedge funds εξακολουθούν να ζητούν πάρα πολλά για να καλύψουν τα θέλω των επενδυτών. Όμως, στο τέλος, ίσως ο Μπάφετ δικαιωθεί για μια ακόμη φορά.

Γιατί;

Επειδή η μετοχή της Berkshire Hathaway που αγόρασε Apple κερδίζει έως τώρα 7%, ενώ η Icahn Enterprises του Καρλ Άικαν χάνει 10%.

Μήπως, λοιπόν, οι εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2016 δικαιώσουν όσους συνεχίζουν να ποντάρουν στο «i-άλογο»;