Τα H&M «ψηφίζουν» Ελλάδα και δίνουν ξανά ζωή σε ένα ιστορικό κτίριο

Τα H&M «ψηφίζουν» Ελλάδα και δίνουν ξανά ζωή σε ένα ιστορικό κτίριο

Η Country Manager της εταιρείας Sandrine Galparoli μιλά στο FortuneGreece για την στρατηγική των H&M στην ελληνική αγορά και το νέο κατάστημα στην Ερμού.

Μια «δεύτερη ευκαιρία» στο ιστορικό κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Ερμού και Βουλής δίνει η πολυεθνική αλυσίδα Hennes & Mauritz (H&M), η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης, ανοίγοντας ένα κατάστημα – «στολίδι» στην καρδιά του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας. Πρόκειται για το χώρο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το πολυκατάστημα FOKAS και καταλαμβάνει όλο το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Ερμού, Βουλής, Σκόπα και Πετράκη.

To νέο κατάστημα είναι το πρώτο στην Αθήνα που θα έχει ενσωματωμένο και το τμήμα οικιακών ειδών, καθώς και εκείνων με προϊόντα ομορφιάς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων της εταιρείας σε 32 σε 11 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Βόλο, Ιωάννινα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Πάτρα και Χανιά. Την ίδια ώρα το κατάστημα H&M που λειτουργεί λίγα μέτρα πιο κάτω, στην διεύθυνση Ερμού 22, θα κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου , ενώ κανονικά θα συνεχίσει την λειτουργία του το κατάστημα στην Καπνικαρέα.  Τα σχέδια όμως της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης δεν σταματούν εδώ, αφού το 2016 θα μπει δυναμικά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο με το άνοιγμα e-shop στη χώρα μας, ενώ θα τοποθετηθεί επενδυτικά και στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece η Country Manager των H&M για Ελλάδα, Βουλγαρία και προσεχώς Κύπρο, Sandrine Galparoli, τόνισε πως η κρίση στην Ελλάδα δεν φοβίζει την διοίκηση των H&M και αυτό γιατί πιστεύει στην ικανότητα των στελεχών της, ενώ βλέπει την παρουσία της στη χώρα μας ως κάτι που θα διαρκέσει για πολλά ακόμα χρόνια. «Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να αποχωρήσουμε επειδή η κατάσταση εδώ παραμένει δύσκολη. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια τις επενδύσεις και να μείνουμε εδώ για πάντα. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός καταστημάτων που σκεφτόμαστε να ανοίξουμε την επόμενη χρονιά, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να σας πω περισσότερα» αναφέρει.

Η ίδια προσθέτει πως όταν θέλουν να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια αγορά εξετάζουν διαφορετικά πράγματα και πως δεν έχει πάντα πρωτεύοντα ρόλο το κέρδος. «Ελέγχουμε τη βάση πελατών, τη ζήτηση που υπάρχει, ψάχνουμε καλές τοποθεσίες για το άνοιγμα των καταστημάτων μας και φυσικά ερευνούμε αν πρόκειται για μια «υγιή» επιχειρηματική περίπτωση. Εφόσον πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Φυσικά και είδαμε μια ευκαιρία στην Ελληνική αγορά και με το άνοιγμα του νέου καταστήματος δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα δώσαμε και μια «δεύτερη ευκαιρία» σε αυτό το ιστορικής σημασίας κτίριο. Είναι εύκολο να βγάλει κανείς χρήματα και να μείνει σε μια αγορά βραχυπρόθεσμα, το δύσκολο είναι να μπορέσει να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Για την κ. Galparoli καλό αποτέλεσμα θεωρείται αυτό που έχει συνολικά οφέλη για το προσωπικό, το περιβάλλον και για την κοινωνία, στην οποία δραστηριοποιούνται τα H&M. Αναγνωρίζει δε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή της ελληνικής αγοράς, υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία μιας εταιρείας και πως πρέπει να προσαρμόζεται κανείς σε αυτούς. «Αυτό που θέλουμε σε κάθε περίπτωση να διαφυλάξουμε είναι η μελλοντική ύπαρξή μας στις εν λόγω αγορές».

Έμφαση στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας
Δυνατή αγορά για το brand Η&Μ είναι η γερμανική αφού αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεών της γνωστής πολυεθνικής. Ακολουθούν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ολλανδία. «Φέτος η μεγαλύτερη επέκταση θα γίνει στην κινεζική και την αμερικανική αγορά. Παράλληλα έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο να «τρέξουν» και τα υπόλοιπα brands του ομίλου» τονίζει.  Άλλωστε το business plan περιλαμβάνει ανάπτυξη της τάξης του 10% με 15% σε κάθε χώρα που υπάρχουν σημεία πώλησης.

Που οφείλεται όμως η ταχύτατη επέκταση της εταιρείας; Η Sandrine Galparoli απαντά πως το μυστικό των H&M βρίσκεται στον ιδρυτή της εταιρείας, Erling Persson, ο οποίος αφού επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, γύρισε πίσω στη Σουηδία και άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Στοκχόλμη. Στη συνέχεια αποφάσισε να επεκτείνει το brand έχοντας πάντα στο μυαλό του το τι θέλει ο καταναλωτής. «Ρωτούσε διαρκώς το προσωπικό εάν μιλάει με τους πελάτες και αν αφουγκράζεται τις ανάγκες τους. Ήταν ένας πραγματικός επιχειρηματίας. Δεν είχε απλώς μια καλή ιδέα. Την υλοποίησε έχοντας ως βασικό άξονα τη διαρκή ανάπτυξής της. Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάφερε να μεταδώσει σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν μαζί του, και οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικό background, την φιλοσοφία του».

Επίπεδη ιεραρχία – Η καλύτερη ιδέα κερδίζει
Πέρα από την ισχυρή προσωπικότητα του Ιδρυτή των H&M, ένα ακόμη βασικό στοιχείο, που συνέβαλλε στην εξέλιξη της εταιρείας, είναι η επίπεδη ιεραρχία, ένα σύστημα διοίκησης το οποίο δίνει ίσες ευκαιρείες σε όλους να εξελιχθούν. «Πιστεύουμε πολύ στους ανθρώπους και τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφράζουν τις ιδέες τους. Η καλύτερη ιδέα κερδίζει. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει την ιδέα του. Δεν είναι μόνο δικαίωμα των ανθρώπων που στελεχώνουν τη διοίκηση» αναφέρει η Sandrine Galparoli.

Φέρνει ως παράδειγμα το πρόγραμμα συλλογής σκουπιδιών, πρωτοβουλία δική της και δύο υπαλλήλων της εταιρείας, που προτάθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2013 αρχικά στην Ελβετία. «Όταν στη συνέχεια πήγα στη Σουηδία τους είπα πως είναι ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμόσουμε και όταν με ρώτησαν γιατί πίστευα ότι θα έπρεπε να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, απάντησα πως από τη στιγμή που οι πόροι περιορίζονται αυτό είναι το μέλλον, δηλαδή να βρεις ένα τρόπο να ανακυκλώνεις. Τους έπεισα και ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ο σημερινός CEO των Η&Μ το εφάρμοσε σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας παγκοσμίως».

«Οι Γάλλοι εργάζονται λιγότερο και παραπονιούνται περισσότερο από τους Έλληνες»
Όσο για την μέχρι στιγμής εμπειρία της από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της στην ελληνική αγορά η κ. Galparoli έχει αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις κάνοντας λόγο για μια καλή ομάδα με πολύ ενέργεια που πηγάζει από τους 1.000 υπαλλήλους που απασχολεί η εταιρεία στη χώρα μας. «Είμαι στην Ελλάδα μόλις έξι εβδομάδες και αυτό που μπορώ να πω είναι πως θαυμάζω τους ανθρώπους αυτής της χώρας, γιατί παρά την κατάσταση που επικρατεί, συνεχίζουν να προσπαθούν και να προχωρούν μπροστά ακόμα και όταν δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη ημέρα αυτού του τόπου. Οι Έλληνες είναι θετικοί άνθρωποι, σε καλωσορίζουν και έχουν πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Ούσα Γαλλίδα μπορώ να σας πω ότι η νοοτροπία μας είναι τελείως διαφορετική. Οι Γάλλοι παραπονιούνται διαρκώς για τα πάντα, είναι περισσότερο επικριτικοί και δουλεύουν λιγότερο».

Η ιστορία του κτιρίου επί των οδών Ερμού και Βουλής
Το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το νέο κατάστημα των H&M ολοκληρώθηκε το 1909 από τον έμπορο κοσμημάτων Τσιτσόπουλο, ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει το πρώτο luxury ξενοδοχείο στην Αθήνα. Το 1965 απέκτησε διαφορετική χρήση καθώς φιλοξενούσε το κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας Άκρον – Ίλιον – Κρυσταλ. Παρέμεινε πολυκατάστημα οικιακών ειδών για περίπου 25 χρόνια μέχρι που η εταιρεία πτώχευσε περνώντας στα «χέρια» του Ομίλου Φωκά. Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την πτώχευση της Φωκάς, το ακίνητο που ανήκει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, παρέμεινε κλειστό μέχρι την υπογραφή συμφωνίας με την H&M.