Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά: Ο ρόλος των ενηλίκων στις ύψους 9,7 δισ. δολαρίων πωλήσεις

Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά: Ο ρόλος των ενηλίκων στις ύψους 9,7 δισ. δολαρίων πωλήσεις
Photo: pixabay.com
Όσοι ένιωθαν αμήχανα να αγοράσουν Lego για τον εαυτό τους, έλκονται από το brand με τη νέα ετικέτα «18+».

Της Prarthana Prakash

Οι εποχές που τα τουβλάκια της Lego προορίζονταν μόνο για παιδιά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα, οι ενήλικοι είναι εξίσου ενθουσιώδεις συλλέκτες των πολύχρωμων σετ από τουβλάκια της δανέζικης εταιρείας — και η Lego δεσμεύεται να αναπτύξει αυτή τη βάση πελατών.

Η τάση ξεκίνησε όταν τα παιδιά που αγαπούσαν τα Lego συνέχισαν να έλκονται από αυτά σαν ενήλικοι και να αγοράζουν τις περίτεχνες συλλογές του brand.

«Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στους ενηλίκους γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε μια πολύ μεγαλύτερη ευκαιρία απ’ αυτήν που αξιοποιούσαμε», είπε η Julia Goldin, επικεφαλής προϊόντων και μάρκετινγκ της Lego, στη Wall Street Journal.

Το 2020, η Lego κυκλοφόρησε την κατηγορία προϊόντων της για ενηλίκους, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερα (και πιο ακριβά) σετ. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται το κτίριο Gringotts του Χάρι Πότερ, αντίγραφα του Τιτανικού αξίας 700 δολαρίων και ένα σετ 500 δολαρίων μιας πόλης από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Οι ενήλικοι, που κατά τα άλλα ένιωθαν αμήχανα να αγοράσουν Lego για τον εαυτό τους, έλκονται από το brand με τη νέα ετικέτα «18+», ανέφερε η Lego.

Σε περίπου τέσσερα χρόνια, η συλλογή της Lego για ενηλίκους επεκτάθηκε και πλέον περιλαμβάνει 142 σετ – περίπου το 15% των συνολικών σετ που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους καταναλωτές της Lego είναι ενήλικοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, οι ενήλικοι συλλέκτες έχουν γίνει κρίσιμοι για την ανάπτυξη της βιομηχανίας παιχνιδιών, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων που περιορίζουν τις δαπάνες των ανθρώπων. Το τμήμα «εφήβων και ενηλίκων», για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, έχει ξεπεράσει την κατηγορία «παιδιών» στα παιχνίδια, σύμφωνα με τον όμιλο πληροφοριών αγοράς Circana.

Από το 2019 έως το 2022, η συνεισφορά των εφήβων και των ενηλίκων στο τμήμα των παιχνιδιών βάσει πωλήσεων αυξήθηκε από 23,4% σε 28%. Η αγορά τους αποτιμάται τώρα στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Η αγορά εφήβων & ενηλίκων έχει ξεπεράσει το βασικό παιδικό τμήμα του κλάδου εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο παγκόσμιος αναλυτής της Circana, Frédérique Tutt, σε έκθεσή του τον Μάιο. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης που μπορούν να αξιοποιήσουν τα brands, οι κάτοχοι αδειών και οι έμποροι λιανικής για να αναπτύξουν αυτή την αγορά πολύ περισσότερο».

Αυτή η ευκαιρία είναι ιδανική για τη Lego, η οποία έχει ήδη μια ισχυρή βάση ενήλικων θαυμαστών, καθώς η δυναμική της βιομηχανίας παιχνιδιών στρέφεται περισσότερο προς τους μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες που πιθανότατα έχουν υψηλότερη αγοραστική δύναμη.

Οι ενήλικοι συλλέκτες της Lego φαίνεται ότι τη βοήθησαν να ξεπεράσει τις επιδόσεις του ευρύτερου κλάδου παιχνιδιών το 2023.

Τα έσοδα της Lego αυξήθηκαν κατά 2% πέρυσι, έναντι του κλάδου που συρρικνώθηκε κατά 7%, και ανήλθαν στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτή είναι η πιο αργή αύξηση πωλήσεων που έχει δει η εταιρεία τα τελευταία επτά χρόνια, δείχνει επίσης πώς η Lego μπόρεσε να ανατρέψει μια τάση με την οποία δυσκολεύτηκαν οι άλλοι ανταγωνιστές της.

Αλλά η Lego πιστεύει ότι τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά, ακόμα κι αν η ζυγαριά της βιομηχανίας παιχνιδιών μπορεί να γέρνει υπέρ των «εφήβων & ενηλίκων».

«Τα παιδιά και η μάθηση μέσω του παιχνιδιού θα είναι πάντα το επίκεντρό μας και φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε τα παιχνίδια Lego σε περισσότερα παιδιά. Οι ενήλικοι είναι σημαντικοί γιατί μυούν τα παιδιά στα Lego και απολαμβάνουν να χτίζουν τουβλάκια μαζί», δήλωσε στο Fortune ένας εκπρόσωπος της Lego.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com