Τα McDonald’s αντιδρούν κατά της ΕΕ για τα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά

Τα McDonald’s αντιδρούν κατά της ΕΕ για τα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά
epa07741655 (FILE) - View of the logo of the McDonald's chain in a restaurant closed, in Caracas, Venezuela, 03 September 2018 (reissued 26 July 2019). McDonalds is to release their 2nd quarter 2019 earnings report on 26 July 2019. EPA/Cristian Hernández Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία έχει πειραματιστεί με την προσφορά επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Μια σειρά αλυσίδων fast-food αντιδρούν κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει να όλα τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Η αμερικανική αλυσίδα McDonald’s γνωστοποίησε ότι, αφού δαπάνησε χρόνια για τη μείωση της χρήσης περιβαλλοντικά επιβλαβών πλαστικών στα εστιατόριά της, εστιάζοντας στην ανακύκλωση και τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, το σχέδιο της ΕΕ θα ισοδυναμούσε με ανατροπή των παραπάνω δράσεων της.

«Έχουμε ουσιαστικά εξαλείψει το πλαστικό από τα εστιατόριά μας» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τζον Μπάνερ, παγκόσμιος υπεύθυνος για τις επιπτώσεις της McDonald’s. «Τώρα, ως αποτέλεσμα της επαναχρησιμοποίησης, θα πρέπει τελικά να επαναφέρουμε το πλαστικό στα εστιατόριά μας με στόχο να επαναχρησιμοποιείται και να επαναχρησιμοποιείται και να επαναχρησιμοποιείται» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η McDonald’s έχει πειραματιστεί με την προσφορά επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και λέει ότι πολλά από αυτά απλά εξαφανίζονται. Αυτό συμβαίνει στη Γερμανία, όπου οι πελάτες που επιλέγουν επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά πληρώνουν 2 ευρώ, αλλά μόνο το 40% των ποτηριών επιστρέφει στα εστιατόρια.

Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ολλανδία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντικά, με μόνο το 25% να επιστρέφει παρά το κόστος του 1 ευρώ.

Επί του παρόντος, σχεδόν το σύνολο -94%- των συσκευασιών της εταιρείας στην Ευρώπη είναι βασισμένες σε ίνες, κυρίως από ίνες ξύλου. Το πλαστικό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως επένδυση για τα ζεστά και κρύα ποτήρια, αλλά η McDonald’s αναπτύσσει επίσης ένα ποτήρι χωρίς πλαστικό, δήλωσε ο Μπάνερ.

Το σχέδιο της ΕΕ

Το 2022 η Κομισιόν πρότεινε σαρωτικούς κανόνες που θα επέβαλλαν την ευρεία χρήση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, ακόμη και για τα τρόφιμα που παραλαμβάνονται. Φέτος την άνοιξη, αν και οι στόχοι για τις συσκευασίες που προορίζονται για φαγητό προς πώληση αφαιρέθηκαν από την τελευταία έκδοση του Κοινοβουλίου, η πρόταση θα εξακολουθούσε να περιλαμβάνει εντολές για τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης.

Η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει επί της πρότασης στις 24 Οκτωβρίου. Μόλις η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την εγκρίνει, γίνεται η επίσημη διαπραγματευτική θέση του κοινοβουλίου. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να επεξεργάζονται τη δική τους θέση, πράγμα που σημαίνει ότι ο τελικός νόμος είναι πιθανότατα αρκετούς μήνες μακριά το νωρίτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com