Τα μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο Τραμπ

Τα μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο Τραμπ
USA ELECTION DAY

Πολλές από τις φιλόδοξες προτάσεις του θα απαιτήσουν τη συνεργασία του Κογκρέσου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα φέρει τα πάνω-κάτω στην Ουάσινγκτον. Πλέον, ως Πρόεδρος, θα είναι σε θέση να αλλάξει δραματικά το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχειρίζονται ζητήματα μετανάστευσης και εμπορίου, και μια σειρά άλλων πολιτικών.

Όμως, πολλές από τις φιλόδοξες προτάσεις του θα απαιτήσουν τη συνεργασία του Κογκρέσου. Το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει έναν «μήνα του μέλιτος» με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, αλλά τίποτα δεν εγγυάται το μακροπρόθεσμο …ρομάντζο μαζί τους.

Οι σχέσεις του Τραμπ με τους ηγέτες του Κογκρέσου δεν είναι δίχως προβλήματα, ενώ ο ίδιος έχει βασικές ιδεολογικές διαφορές με την «ορθοδοξία» των Ρεπουμπλικάνων.

Τι προτίθεται να κάνει ο Τραμπ στα μέτωπα της εσωτερικής πολιτικής;

Ως προς το εμπόριο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε προεκλογικά ότι οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες πλήττουν τους Αμερικανούς εργάτες και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα σκληρύνει τη στάση του έναντι της Κίνας, θα αποχωρήσει από τη Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TTP) που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, και θα διαπραγματευτεί εκ νέου ή θα ακυρώσει εντελώς τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά το 1994.

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ μπορεί να επιβάλλει δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα και να καθυστερήσει την TPP, ακόμα κι αν την εγκρίνει το Κογκρέσο.

Ως προς τη μετανάστευση, ο Τραμπ υποσχέθηκε να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, να απελάσει εκατομμύρια μεταναστών δίχως χαρτιά, και να απαγορέψει την είσοδο μεταναστών από χώρες που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Αυτές οι πολιτικές όμως κοστίζουν. Ο ίδιος ο Τραμπ εκτιμά το κόστος του τείχους στα 8 με 12 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο κόστος. Και η Politico εκτιμά ότι η απέλαση όλων των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μαζί με την οικοδόμηση του τείχους θα κοστίσουν τουλάχιστον 166 δισεκατομμύρια δολάρια (!). Αν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι – μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές, ίσως έχουν πρόβλημα με το κόστος.

Ως προς την υγειονομική περίθαλψη, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να καταργήσει το Obamacare και να το αντικαταστήσει μ’ ένα σχέδιο που θα δίνει στις Πολιτείες περισσότερο έλεγχο επί του προγράμματος Medicaid για τους φτωχούς ενώ θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να πουλάνε ασφαλιστικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο.

Για όλα αυτά απαιτείται η ψήφος του Κογκρέσου, και οι Ρεπουμπλικάνοι ίσως δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν τις 60 ψήφους που απαιτούνται για την κατάργηση νόμου, στην 100μελή Γερουσία. Και βέβαια οι Ρεπουμπλικάνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λαϊκή δυσαρέσκεια αν καταργήσουν έναν νόμο που έχει προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών.

Διαβάστε ακόμη:

Τι θα αλλάξει στην Αμερική με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ