Τα μηνύματα των πολιτικών για την 28η Οκτωβρίου – Ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην Αθήνα

Τα μηνύματα των πολιτικών για την 28η Οκτωβρίου – Ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην Αθήνα
Μαθητές παρελαύνουν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 , Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη μαθητική παρέλαση. Στην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα, η ομάδα των Special Olympics, καθώς επίσης και οι πρόσκοποι.  Σημειώνεται, ότι οι μαθητές του δημοτικού που συμμετείχαν σήμερα στην παρέλαση δεν έχουν επιλέγει από κλήρωση, αλλά βάσει καλύτερης επίδοσης.

Την παρέλαση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μεταξύ τους η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Τη σημασία του να διδαχθούμε από τη στάση «της γενιάς των ηρώων» και να πούμε τα δικά μας «όχι» και τα δικά μας «ναι», τόνισε στις δηλώσεις της μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Σήμερα, μικροί και μεγάλοι, τιμούμε όλους εκείνους που πολέμησαν και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό», επεσήμανε. «Ας διδαχθούμε από τη στάση της γενιας των ηρώων και ας πούμε και εμείς τα δικά μας «όχι». Και τα δικά μας «ναι». Ναι στην ενότητα και στις ανθρωπιστικές αξίες. Ναι στα ιδανικά και στο όραμα. Με πίστη στη νέα γενιά της Πατρίδας μας, θα βελτιώσουμε την Παιδεία μας. Το υποσχεθήκαμε, και το υλοποιούμε. Η Παιδεία αποτελεί το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα», κατέληξε η υπουργός.

Για ημέρα μνήμης υπερηφάνειας και τιμής για τους προγόνους μας και είπαν το δικό τους όχι στον φασισμό και τον ναζισμό, μίλησε στη δήλωσή του μετά την παρέλασε στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνουμε την Ελλάδα όπως της αξίζει.

«Τέτοια μέρα συνήθως όλοι κάνουμε πομπώδεις, ξύλινες δηλώσεις. Εγώ θέλω να πω κάτι στα παιδιά που τόσο όμορφα έκαναν παρέλαση σήμερα. Δεν τους ανήκει μόνο το χθες, τους ανήκει το αύριο, τους ανήκει το μέλλον είπε στην δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης: «Αυτά τα παιδιά αξίζουν τα καλύτερα. Και θα είναι υπερήφανα τα εγγόνια τους για αυτά, όπως κι αυτά είναι υπερήφανα για τους παππούδες τους. Αρκεί όλοι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Να τα αγκαλιάσουμε, να τα πλαισιώσουμε, να τα στηρίξουμε και επιτέλους να τους διασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για μια πόλη που να τους αξίζει.» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Τσίπρας: «Η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα

«Η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες σήμερα», αναφέρει ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτηση του στο Facebook. «Θυμόμαστε τον αγώνα της μικρής Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Το αλβανικό έπος. Την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα στον αγώνα κατά του πάνοπλου κατακτητή», προσθέτει. Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε», για να υπογραμμίσει: «Και η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, με όποιο πρόσχημα, όνομα, στολή ή κοστούμι και αν εμφανίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Το έπος του ‘40 στα βουνά της Πίνδου αποδεικνύει ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του για την 28η Οκτωβρίου του 1940, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ανακοίνωση σημειώνονται οι αγώνες και οι θυσίες των υπερασπιστών της πατρίδας, καθώς και τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, υπογραμμίζεται ωστόσο ότι «ο αγώνας κατά του ναζισμού και του φασισμού παραμένει, δυστυχώς, επίκαιρος. Τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι δυνάμεις του μίσους επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι εκμεταλλευόμενοι το δράμα των προσφύγων. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, η μάχη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις κάθε είδους, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών».

Προστίθεται επίσης ότι σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που η προσφυγική κρίση βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, οφείλουμε να αντισταθούμε σθεναρά στις φωνές εκείνες που σπέρνουν το μίσος και τον φόβο ενάντια σε ανθρώπους που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου και των κατατρεγμών.

Τέλος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που θα θεμελιώνεται και θα τιμά τις πανανθρώπινες αξίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, τους άντρες και τις γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για «το δίκιο και τη λευτεριά».»

Γεννηματά: Στις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα

Τη σημασία της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας επισήμανε στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενη στην τιμή προς όσους πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, σημείωσε ότι η μάχη κατά του φασισμού, συνεχίζεται και είναι καθημερινή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παρατήρησε μάλιστα ότι «η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» και τόνισε: «Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα του Ελληνικού λαού».

Σημείωσε επίσης ότι «Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τις συμμαχίες μας» και τόνισε ότι «Με την ισχύ μας μπορούμε να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος είπε ότι «Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι μια δύναμη πατριωτική και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Βελόπουλος: «Εμείς τολμάμε να λέμε: ΖΗΤΩ το Έθνος!»

«Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ στο Φασισμό! Το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί και σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό, την Ελληνοφοβία και το ρατσισμό έναντι των Ελλήνων!» τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος προσθέτει: «Εμείς τολμάμε να λέμε: ΖΗΤΩ το Έθνος! ΖΗΤΩ η Ορθοδοξία! ΖΗΤΩ η 28η Οκτωβρίου 1940! Οι άλλοι μπορούν να το πουν; Όχι βέβαια!» καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Βελόπουλος.