Τα πιθανά σενάρια για το Brexit- Τι φοβούνται περισσότερο οι οικονομικοί κύκλοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιθανά σενάρια και οι άμεσες συνέπειες της πολιτικής του Τζόνσον.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το Brexit.

Brexit χωρίς συμφωνία

Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν, και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται πολύ το σενάριο αυτό. Ειδικότερα ανησυχούν για την κατάρρευση της στερλίνας, την εκτόξευση του πληθωρισμού και την οικονομική ύφεση, με την επιστροφή των δασμών και το φάσμα των ελλείψεων σε είδη διατροφής, καύσιμα και φάρμακα.

Η ειρωνεία της κατάστασης: ακόμη και όταν θα έχουν αποχωρήσει, οι Βρετανοί θα πρέπει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την μελλοντική τους σχέση και τίποτε δεν θα εμποδίσει τότε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξαναβάλει στο τραπέζι την περίφημη ρήτρα που αρνείται με όλες του τις δυνάμεις ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Νέα αναβολή

Οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν δεσμευτικό νόμο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει και τρίτη αναβολή του Brexit με την παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Η βρετανική αντιπολίτευση, αλλά και οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις, προτίθενται να ψηφίσουν ένα τέτοιο κείμενο, ακόμη και αν ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να εκδιώξει τους αντάρτες από το Συντηρητικό Κόμμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει αναβολή από τις Βρυξέλλες».

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές πρέπει να δράσουν αστραπιαία, διότι δεν έχουν χρονικό περιθώριο παρά λίγων ημερών να νομοθετήσουν πριν από την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Επίσης θα πρέπει στην συνέχεια η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την βούληση του κοινοβουλίου. Ο υπουργός που είναι επιφορτισμένος με τις προετοιμασίες για το Brexit, ο Μάικλ Γκόουβ, αρνήθηκε να πει αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μία τέτοια νομοθεσία, τροφοδοτώντας τους φόβους για μία αναμέτρηση.

Πρόωρες εκλογές

Για να αντιταχθεί στους ελιγμούς της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι βρήκε απάντηση: την οργάνωση πρόωρων εκλογών, με την ελπίδα της ενίσχυσης της ισχνής του πλειοψηφίας του, η οποία κρέμεται από μία έδρα στην Βουλή των Κοινοτήτων. Το στοίχημα είναι παρακινδυνευμένο.

Η ψηφοφορία των εκλογών θα οριζόταν στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που θα κρίνει τηυν τύχη του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία.

Αλλά για να προκηρύξει εκλογές, ο πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Ομως, τόσο το Εργατικό Κόμμα, διά στόματος του βουλευτή Τόνι Λόιντ, όσο και οι αντάρτες των Τόρις, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τερέζα Μέι, Φίλιπ Χάμοντ, απέρριψαν σήμερα την ιδέα του καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό και αρνούνται την διεξαγωγή τους πριν από την ψήφιση του νόμου τους για την αναβολή του Brexit.

Brexit με συμφωνία

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες καταφέρνουν να φθάσουν σε συμφωνία επί του backstop, που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να απαλείψει.

Για να γίνει αυτό, το Λονδίνο θα έπρεπε να παρουσιάσει νέες προτάσεις για την αντικατάσταση της ασφαλιστικής δικλείδας, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει δει κάτι που να μοιάζει σε προτάσεις.

Και ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του backstop. Γεγονός που καθιστά το σενάριο αυτό σχεδόν απίθανο.

Goldman Sachs: Στο 25% ενισχύει την πιθανότητα για άτακτο Brexit

Στο 25% από 20% ανεβάζει την εκτίμησή της για πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία η Goldman Sachs.

Όπως μεταδίδει το CNBC, επικαλείται την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, την ώρα που οι βουλευτές αποφασίζουν για την τύχη των κυβερνητικών σχεδίων όσον αφορά το Brexit. Παράλληλα, μειώνει την πιθανότητα να μη γίνει το Brexit στο 30% από 35%.

Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τριετίας

Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε κάτω από τα 1,20 δολάρια σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς το έμμεσο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τους βουλευτές, ότι θα προχωρήσει σε εκλογές αν δεν τον στηρίξουν στο Brexit, ώθησε τους επενδυτές να πωλούν βρετανικά στοιχεία ενεργητικού.

Η βρετανική λίρα, η οποία έχει χάσει το 20% της αξίας της από το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπέρ του Brexit το 2016, υποχώρησε έως τα 1,1959 δολάρια, σχεδόν 1% σε σχέση με χθες. Στις 13.15 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στα 1,1990 δολάρια. Με εξαίρεση ένα «στιγμιαίο κραχ» τον Οκτώβριο του 2016, όταν η στερλίνα υποχώρησε στιγμιαία στα 1,15 δολάρια, το βρετανικό νόμισμα δεν διαπραγματευόταν ποτέ από το 1985 σε αυτά τα επίπεδα.

Οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί ότι η Βρετανία είτε θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μεταβατική συμφωνία που θα απαλύνει το διαζύγιο, είτε θα πάει σε βουλευτικές εκλογές, σπέρνοντας αβεβαιότητα σε μία περίοδο που η οικονομία δυσκολεύεται λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης που διογκώνεται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι τράπεζες ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Οι μετοχές, που είναι εστιασμένες στην εγχώρια οικονομία, όπως των εταιρειών κατασκευής κατοικιών, κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για πλήγμα στη βρετανική οικονομία. «Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές και η στερλίνα το δείχνει αυτό», δήλωσε στέλεχος της Aberdeen Standard Investments.