Τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τραμπ- Τι είπε για τους Κούρδους και… τον Ναπολέοντα

Τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τραμπ- Τι είπε για τους Κούρδους και… τον Ναπολέοντα
epa07906409 US President Donald J. Trump listens during the ceremony presenting the Presidential Medal of Freedom to Edwin Meese at the White House in Washington, DC, USA, 08 October 2019. Meese, 87, served as the Attorney General during the Reagan administration. EPA/Chris Kleponis / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τέλος οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ενώ αυξάνονται οι δασμοί 50% στον χάλυβα. Οι ανακοινώσεις Τραμπ για τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας. Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Δευτέρα [τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ώρα Ελλάδας] στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, γνωστοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί- Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία· αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.

«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κείμενο αυτό.

Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο νωρίτερα ότι οι κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Ας προστατεύσει ο… Ναπολέων τους Κούρδους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών χθες βράδυ ότι είναι «απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εν μέσω των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και της αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σάλεχ νωρίτερα χθες, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους ότι πολλά μέλη του ΙΚ που κράταγαν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποδράσουν και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα ωφεληθεί από το χάος στο πεδίο για να ανασυνταχθεί.

Η συζήτηση του Μακρόν με τον Ερντογάν «επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόκλιση των απόψεών τους για τις προβλεπόμενες συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε το Ελιζέ. Κατά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη συνδιάλεξη αυτή, ο Ερντογάν «εξήγησε» στον Μακρόν τους «σκοπούς της επιχείρησης» και «επέστησε την προσοχή στην απειλή που εγείρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και YPG για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο Ερντογάν διέταξε τον τουρκικό στρατό να εξαπολύσει την 9η Οκτωβρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Εξάλλου, στη συνδιάλεξη ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας και του Ιράκ επισημάνθηκαν κυρίως «οι κίνδυνοι σε ανθρωπιστικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας για την τρέχουσα κατάσταση» και τα «μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Νταές».

Ο Μακρόν εξέφρασε ταυτόχρονα στον Σάλεχ την πρόθεσή του να υπάρξει «ενίσχυση της γαλλοϊρακινής συνεργασίας» σε αυτό το πλαίσιο.

Η τουρκική εισβολή άνοιξε νέο μέτωπο στον πόλεμο στη Συρία, όπου έχουν εμπλακεί πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις. Η ένοπλη σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες από το 2011.

Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι «όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης» και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειανατολική Συρία.

«Αφήστε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία για τα δικά τους εδάφη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά αναρτήσεων του στο twitter. Αναφερόταν στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω ότι όλοι θα τα πάνε περίφημα, είμαστε 7.000 μίλια μακριά!».

Επανέλαβε τη στάση του ότι η δική του εστίαση πρέπει να είναι η ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό και όχι η προστασία των Κούρδων στη Συρία, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας οι Τουρκία εισέβαλε στην πόλη Μανμπίτζ που ελέγχουν οι Κούρδοι, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ και οι Σύροι μαχητές που δρουν με την υποστήριξη της Άγκυρας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η επίθεση στην συριακή πόλη. Την ίδια ώρα στρατεύματα του Άσαντ εισέρχονται στην πόλη Μάνμπιτζ, όπως μεταδίδουν δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης.