Τα συμπεριληπτικά συστήματα καινοτομίας ως εργαλείο ισότητας των φύλων

Τα συμπεριληπτικά συστήματα καινοτομίας ως εργαλείο ισότητας των φύλων
Illustration of man waving to woman while standing on gender symbols. (Photo by FANATIC STUDIO / SCIENCE PHOTO L / FST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Καθώς οι χώρες προχωρούν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στα οικοσυστήματα καινοτομίας τους, παρουσιάζεται η ευκαιρία να διασφαλίσουν ότι προχωρούν πέρα από την κάλυψη των διαφορών μεταξύ των φύλων.

Τα οικοσυστήματα καινοτομίας είναι τα δομικά στοιχεία της οικονομίας της καινοτομίας. Είναι βασικοί χώροι όπου οι ουσιαστικές δεσμεύσεις μεταξύ ανθρώπων, πόρων, θεσμών και υποδομών οδηγούν στην προώθηση ιδεών, διαδικασιών και τεχνολογιών για όλους τους τομείς της ζωής – από τα συστήματα τροφίμων και την υγεία μέχρι το περιβάλλον.

Καθώς οι χώρες προχωρούν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στα οικοσυστήματα καινοτομίας τους, παρουσιάζεται η ευκαιρία να διασφαλίσουν ότι προχωρούν πέρα από την κάλυψη των διαφορών μεταξύ των φύλων, προς τη διαμόρφωση λύσεων που επιτυγχάνουν την ισότητα μεταξύ των φύλων.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προτείνει τέσσερις τρόπους για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στα συστήματα καινοτομίας:

  1. Ισότιμη πρόσβαση στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος: Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στο εργατικό δυναμικό της καινοτομίας, αντιπροσωπεύοντας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ μόνο το 34% των εργαζομένων στις επιστήμες και τη μηχανική. Τους τελευταίους μήνες, οι απολύσεις επηρέασαν δυσανάλογα τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας. Τα οικοσυστήματα καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς μπορούν να αυξήσουν ενεργά την ποικιλομορφία των φύλων στο εργατικό δυναμικό και να βελτιώσουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας των γυναικών.
  2. Συμπεριληπτική προσέγγιση στη σχεδίαση: Τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι τεχνολογίες καινοτομίας πρέπει να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των κοινοτήτων αντί να παγιώνουν τις προκαταλήψεις λόγω φύλου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διεξαγωγή έρευνας χρηστών και την τοποθέτηση γυναικών και ατόμων με ποικίλες έμφυλες ταυτότητες στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης, τη σχεδίαση χωρίς υποθέσεις για τους ρόλους ή τις προτιμήσεις των φύλων, τον έλεγχο για προκαταλήψεις και τη δημιουργία ομάδων σχεδίασης με ποικίλες έμφυλες προτιμήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας που τροφοδοτείται από την ψηφιακή επανάσταση είναι η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές υπηρεσίες.
  3. Ισότιμη πρόσβαση στο κεφάλαιο: Οι γυναίκες επιχειρηματίες συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια όταν πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πόρους. Το 2022, μόλις το 2% της χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων κατευθύνθηκε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μόνο από γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο το 8,6% των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων ήταν γυναίκες. Τα οικοσυστήματα καινοτομίας πρέπει να συμβάλουν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος γεφυρώνοντας την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες χρηματοδότησης που ταιριάζουν στο προφίλ και τις ανάγκες των επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες, προωθώντας ευκαιρίες δικτύωσης και πόρους όπως incubators και accelerators που προσφέρουν καθοδήγηση και κατάρτιση.
  4. Συμπράξεις για τη συμπερίληψη των φύλων: Ας μην ξεχνάμε τον ρόλο των κρίσιμων σχέσεων μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας: κυβερνήσεις, εταιρείες, επενδυτές, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνία των πολιτών. Οι βασικές συμπράξεις μπορούν να αξιοποιήσουν πόρους, εξειδικευμένη γνώση, δίκτυα και νέες πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας που είναι gender transformative. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για να στραφούμε προς οικοσυστήματα καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς φύλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: