Τα Village Cinemas φέρνουν την «επανάσταση» στον ήχο

Τα Village Cinemas φέρνουν την «επανάσταση» στον ήχο

Ο Ανδρέας Αλυσανδράτος περιγράφει στο Fortune τι αλλάζει η νέα τεχνολογία ήχου Dolby Atmos στα δεδομένα της κινηματογραφικής αγοράς.

Μια μεγάλη έκπληξη επιφυλάσσουν για τους λάτρεις του κινηματογράφου τα Village Cinemas, καθώς στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στη χώρα μας η νέα τεχνολογία ήχου «Dolby Atmos». Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα σήμερα στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά, στόχος του οποίου είναι να δημιουργήσει μία απολύτως νέα κινηματογραφική εμπειρία στους θεατές. Όπως εξηγεί στο Fortune Greece ο Διευθυντής Marketing των Village Cinemas, Ανδρέας Αλυσανδράτος, η έλευση του Dolby Atmos σημαίνει πρακτικά ότι η ηχητική εμπειρία των ταινιών θα αποδίδεται με απόλυτη ακρίβεια και ρεαλιστικότατα, αφού πλέον ο ήχος θα κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσα στο χώρο της αίθουσας, καλύπτοντας πεδίο 360 μοιρών. «Ταξιδεύει διαγώνια, δημιουργεί τόξα ή κινείται ενδιάμεσα παντού μέσω 128 διαφορετικών καναλιών ήχου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο θεατή» μας αναφέρει σχετικά.

Ο «άσσος» στο μανίκι των Village Cinemas εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερους θεατές στις κινηματογραφικές αίθουσες, αυξάνοντας σημαντικά των αριθμό των εισιτηρίων. Άλλωστε η διοίκηση των Village Cinemas είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές που επιτάσσουν οι καιροί. Τα τελευταία χρόνια έχει προβεί στην υπογραφή συμφωνιών με γνωστές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό τη δυνατότητα να βλέπει μια ταινία με δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός, ενώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη παρέχει ειδική έκπτωση στους φοιτητές. «Αυτή η προσφορά υπάρχει στους κινηματογράφους μας από παλαιότερα, και έχει αποδώσει στο να φέρει σε επαφή ένα νέο κοινό με τις υπηρεσίες μας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και στις δραματικές επιπτώσεις στον χώρο του επιχειρείν, ο Ανδρέας Αλυσανδράτος υπογραμμίζει πως ένας από τους κλάδους που παραδοσιακά δέχεται τις μεγαλύτερες επιρροές είναι αναμφίβολα εκείνος της ψυχαγωγίας.

«Κρατάμε ως δεδομένο πως πλέον ο μέσος καταναλωτής μπορεί να διαθέσει συγκεκριμένου εύρους χρηματικό ποσό και μάλιστα σε όχι και τόσο συχνές ποσότητες. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να θεωρούμε ανταγωνιστικό οποιοδήποτε προϊόν, οποιουδήποτε χώρου, έχει αξία πώλησης ίσης με την τιμή του εισιτηρίου μας».

Ανησυχία στην αγορά από το κλείσιμο του Kosmopolis
Το κλείσιμο του Kosmopolis επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην αγορά της ψυχαγωγίας στη χώρα μας, η τράπουλα «ξαναμοιράστηκε», χωρίς ωστόσο να μπαίνουν νέοι παίκτες. Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα δούμε στο εγγύς μέλλον και άλλα λουκέτα στον εν λόγω κλάδο, ο κ. Αλυσανδράτος δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία του. «Η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται, ενδεχομένως ανά περιόδους παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις. Τα Village Cinemas σε κάθε περίπτωση παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναλόγως δραστηριοποιούνται με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε το Dolby Atmos, στο πλαίσιο αυτό ήταν και η ψηφιοποίηση όλων των αιθουσών μας, καθώς και η εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου εισόδου στις αίθουσές μας (Village e-ticket)».

 

Αύξηση των streaming μοντέλων παρακολούθησης ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος «ανταγωνιστής» για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διανομή κινηματογραφικών τίτλων παραμένει η ίδια η τεχνολογία που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται η τάση ολοένα και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου να «κατεβάζουν» ταινίες μέσω διαδικτύου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίσημη προβολή τους στους κινηματογράφους, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική μείωση στην πώληση εισιτηρίων αλλά και συχνά παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών. «Αλήθεια είναι αυτό, όπως επίσης αλήθεια είναι η αλματώδης αύξηση των streaming μοντέλων παρακολούθησης ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών. Κινούμαστε ως εκ τούτου πάντα στον άξονα “εμπειρία” γιατί πιστεύουμε πως μόνο η αναβάθμιση της θέασης ταινίας από απλή διασκέδαση σε εμπειρία δύναται να σε κρατήσει στην πρώτη γραμμή των επιλογών του κοινού».

 

Δέκα εκατομμύρια κινηματογραφικά εισιτήρια το 2015
Τα στοιχεία πάντως δείχνουν πως το 2015 θα κλείσει για την ελληνική κινηματογραφική αγορά με πωλήσεις που ίσως ξεπεράσουν τα δέκα εκατομμύρια εισιτήρια. «Crash Test» θα αποτελέσει ο ερχομός εξαιρετικά δυνατών ταινιών, που έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, όπως η νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο νέος James Bond αλλά και το νέο Star Wars. Οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο για την πώληση ακριβώς του ίδιου αριθμού εισιτηρίων.

Όσο για τα άμεσα σχέδια των Village Cinemas στη χώρα μας, ο Διευθυντής Marketing της εταιρείας εστιάζει σε περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως συμβαίνει τώρα με το Dolby Atmos, περαιτέρω ανάπτυξη της κινηματογραφικής αγοράς στο σύνολό της και τις υπηρεσίες που αυτή παρέχει στο κοινό. «Αγαπάμε τον κινηματογράφο και επενδύουμε σε αυτόν».