Telegraph: Έτσι κατάφερε η Ελλάδα να νικήσει αποφασιστικά τον κορωνοϊό

Telegraph: Έτσι κατάφερε η Ελλάδα να νικήσει αποφασιστικά τον κορωνοϊό
Εργαζόμενοι και επισκέπτες του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" φορούν προστατευτική μάσκα ως μέτρο προφύλαξης ενάντια στην μετάδοση του κορονοϊού, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Με την έγκαιρη δράση η χώρα μας κέρδισε χρόνο για να προετοιμαστεί, ενώ περιόρισε την πρόσβαση στους οίκους ευγηρίας. Ο χαμηλός αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Μόσιαλος.

Αφιέρωμα στην πετυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορωνοίού κάνει με σημερινό της δημοσίευμα η Τelegraph, σημειώνοντας ότι η χώρα μας, αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια υγειονομική καταστροφή, κατάφερε ωστόσο να αψηφήσει μέχρι τώρα όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού, η Ελλάδα ελπίζει να καλωσορίσει ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, και προσθέτει ότι η χώρα μας αντιμετώπισε την κρίση πολύ καλύτερα σε σχέση με το Βέλγιο που έχει ανάλογο πληθυσμό. «Ωστόσο, έχει προταθεί από τον υπουργό Τουρισμού της χώρας ότι οι Βρετανοί τουρίστες, μαζί με εκείνους από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο πριν μπορέσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα λόγω του σχετικά υψηλού ποσοστού μόλυνσης στις χώρες τους».

«Στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για μια καταστροφή εξαιτίας του κορωνοϊού: Μια δεκαετής χρηματοοικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας, επικρατούσαν η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά, και παράλληλα έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους πολλοί ειδικοί περίμεναν το αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ελλάδα να αντικατοπτρίζει εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας, αλλά κατάφερε να αψηφήσει τις εκτιμήσεις», αναφέρει η Telegraph.

«Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας δεν ήταν προετοιμασμένο να ανταποκριθεί σε μια πανδημία αυτής της φύσης», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής πολιτικής και υγείας του LSE, και σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΠΟΥ για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος. «Εάν η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει τις αδυναμίες της και δεν είχε αναλάβει από νωρίς αποφασιστική δράση, θα μπορούσε να ήταν αντιμέτωπη με μια πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα».

Όταν ο ιός τράβηξε για πρώτη φορά τα διεθνή βλέμματα στις αρχές Ιανουαρίου, ο καθηγητής Μόσιαλος ανησύχησε αμέσως για το ενδεχόμενο η επιδημία να μετατραπεί σε διεθνή πανδημία, και επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για να «σημάνει τον συναγερμό», γράφει η Telegraph.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι πολλοί ειδικοί στην Ευρώπη είδαν τον ιό ως ισοδύναμο με την κοινή γρίπη, και θεώρησαν απίθανο το σενάριο μιας πανδημίας. «Ευτυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση άκουσε τις προτροπές και ενήργησε γρήγορα», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στην βρετανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς εντεινόταν η διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του καθηγητή Μόσιαλου, όπου αποφασίστηκε να ληφθεί προληπτική δράση με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κλείσιμο σχολείων και απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων.

«Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα μετά την πρώτη καταγραφή κρούσματος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ακύρωσε το ετήσιο καρναβάλι. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και σε λίγες μέρες απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια, ενώ έκλεισαν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι και μουσεία. Όσοι έφθαναν από το εξωτερικό υποχρεώνονταν να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων ενώ όλοι οι πολίτες της χώρας υποχρεώνονταν να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους», γράφει η εφημερίδα.

Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε μόλις 560 κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει κοντά στις 1.000, αναφέρει η Τelegraph.

«Με την έγκαιρη δράση η χώρα μας κέρδισε χρόνο για να προετοιμαστεί, ενώ περιόρισε την πρόσβαση στους οίκους ευγηρίας. Ο χαμηλός αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Μόσιαλος.

Όσον αφορά το κατά πόσον η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση παρόμοια με την Ελλάδα αν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει νωρίτερα, ο καθηγητής Μόσιαλος είπε ότι είναι «πιθανό». «Οι πρώιμες, αποφασιστικές και διαφανείς δράσεις πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη ήταν καθοριστικής σημασίας για τις επιτυχίες τους», δήλωσε.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για το ποιος και σε ποια τιμή θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αν και όταν αναπτυχθεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι με στόχο την πιο ισότιμη και δίκαιη κατανομή του η ΕΕ υπέβαλε ψήφισμα στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ, για να ασκηθεί πίεση στους φαρμακευτικούς κολοσσούς να εγκαταλείψουν το μονοπώλιο που τους παρέχουν οι πατέντες επιτρέποντας την ευρύτερη παραγωγή, και σε πιο χαμηλό κόστος, οποιουδήποτε εμβολίου.

Η Ελλάδα, σημειώνει η Telegraph, υπήρξε υπέρμαχος μιας τέτοιας προσέγγισης: Τον περασμένο μήνα πρότεινε να αγοράσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από κοινού δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ούτως ώστε αν είναι αποτελεσματικά, να μπορούν να διανεμηθούν γρήγορα σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η επιτυχία ενός προγράμματος αντιμετώπισης του κορωνοϊού θα εξαρτηθεί από την δημόσια και ιδιωτική επένδυση στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή εμβολίων», είπε ο κ. Μόσιαλος. «Για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποθαρρυνθούν από τη συμμετοχή τους στην καινοτομία, θα πρέπει να ανταμείβονται κατάλληλα για τους κινδύνους που έχουν αναλάβει με την έρευνα και την ανάπτυξη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την πλειοψηφία των επενδύσεων θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε εμβόλιο «άμεσα και οικονομικά».

Για να καταπολεμηθεί η πανδημία θα χρειαστεί «παραγωγή μεγάλης κλίμακας και δίκαιη διανομή», και προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατόττηα για κάτι τέτοιο, τόνισε ο καθηγητής. «Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, με την υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, πρότεινα να αγοράσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η G20 ή κάποιο παρόμοιο σώμα, δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για φαρμακευτικές τεχνολογίες που αφορούν τον κορωνοϊό και οι οποίες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, ούτως ώστε να μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή και να υπάρξει δίκαιη διανομή σε όσους έχουν ανάγκη, μετατρέποντας τα εμβόλια αυτά σε διεθνή δημόσια αγαθά», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.