Τελικά ποιος λέει την αλήθεια για το χρέος;

Τελικά ποιος λέει την αλήθεια για το χρέος;

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» ,αλλά στενοί της συνεργάτες έχουν άλλη γνώμη…

Το σίριαλ σχετικά με ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους καλά κρατεί. Και αυτό γιατί εκτός από τους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Γερμανική κυβέρνηση, που αναφέρονται σχεδόν κάθε μέρα στο ζήτημα, ασχολούνται εκτενώς και τα γερμανικά ΜΜΕ.

Μπορεί Μέρκελ και Σόιμπλε να διαψεύδουν με κάθε επισημότητα τα περί haircut των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί ο δημόσιος τομέας (ΕΚΤ, Κεντρικές Τράπεζες), στην λογική ότι δεν είναι αναγκαίο, αλλά στενοί τους συνεργάτες φροντίζουν να τους «αδειάζουν».

Ένας από αυτούς είναι ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), εκτίμησε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους.

Όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο του 2012 (PSI), αυτή τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

Ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, παραπέμποντας ενδεικτικά στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των φόρων. «Ορισμένοι από τους στόχους δεν θα επιτευχθούν» υπογράμμισε ο γερμανός ειδικός, εκτιμώντας ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

«Χαστούκια», ψευδαισθήσεις και κερδοσκόποι για το ελληνικό χρέος

«Δύσκολα υπολογίζουμε πόσα θα χάσει ο γερμανός φορολογούμενος»
Ο κ. Φράτσερ διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί ο γερμανός φορολογούμενος σε περίπτωση νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων , όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ σε δεύτερο «κούρεμα», ο γερμανός οικονομολόγος εξήγησε ότι είναι περίπλοκο θέμα, καθώς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα έχει καθεστώς προτιμητέου πιστωτή αλλά αυτό θα μπορούσε με βεβαιότητα να επιλυθεί όπως είπε, για παράδειγμα, με την μεταφορά τίτλων στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα προτείνει ο Στάινμπρουκ

Γιατί οι Γερμανοί δεν θέλουν τώρα «κούρεμα»
Ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι «ταμπού», καθώς μία «ανάσα» από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, υπάρχει ο φόβος ότι ενδεχόμενη «υπαναχώρηση» έναντι της Ελλάδας θα μπορούσε να γεννήσει αξιώσεις και από πλευράς των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που πλήττονται έντονα από την κρίση.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να γίνει βαθμιαία, επισημαίνει ο Μαρσέλ Φράτσερ. Ως πιθανές λύσεις αναφέρει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναδιάρθρωση αντί για «κούρεμα» χρέους.