Τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο «μαύρα» για την αμερικανική οικονομία.

Τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο «μαύρα» για την αμερικανική οικονομία.
A student graduating from Harvard's Business School holds a U.S. flag with a dollar bill tied to it during the 357th Commencement Exercises at Harvard University in Cambridge, Massachusetts June 5, 2008. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES) - RTX6JW1

Μην πιστεύετε την καταστροφολογία περί οικονομίας.

Η αμερικανική οικονομία πέρασε δυσκολίες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με την ανάπτυξη να παρουσιάζει στασιμότητα. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση δημοσίευσε αναθεωρημένα στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Αλλά υπάρχουν και καλές ειδήσεις: Η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ορισμένοι δείκτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δίνουν ελπίδα ότι το πρώτο τρίμηνο βίωσε ως επί το πλείστον αναταράξεις μόνο από άλλους προσωρινούς παράγοντες.

«Νομίζω ότι η ανάπτυξη επιστρέφει μετά το κακό πρώτο τρίμηνο. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Γκας Φότσερ, ανώτερος αναλυτής μακροοικονομικών στην PNC Financial.

Ενώ τα στοιχεία της οικονομικής ανάκαμψης αφορούν την Wall Street, λόγω του ενδεχομένου αύξησης των επιτοκίων από τη Fed εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, οι απλοί πολίτες δε θα πρέπει να ανησυχούν.

Η κτηματαγορά ανακάμπτει καθώς ο καιρός βελτιώνεται

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης τροφοδοτείται από αισιόδοξες εκθέσεις σχετικά με διάφορους τομείς της οικονομίας. Για παράδειγμα, η οικοδομή σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1991 και επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα.

Ομοίως, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι οι νέες πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο και η μέση τιμή για τις νέες κατοικίες αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.

Οι επιχειρήσεις, η κατανάλωση ανακάμπτουν

Δεν είναι μόνο η αγορά ακινήτων που εμφανίζει σημάδια ζωής. Ακόμα και οι επιχειρηματικές επενδύσεις φαίνονται ισχυρότερες. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σημειώνοντας το δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης μετά την πρόσφατη ύφεση.

Οι καταναλωτές δεν δαπανούν πολύ, αλλά φαίνεται να αισθάνονται αρκετά καλά τον τελευταίο καιρό. Χάρη στην καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε τον Μάιο περισσότερο από όσο είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Τελικά, είναι ακριβή τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ;

Το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης κακό από κάποια προσωρινά προβλήματα, όπως η απεργία στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής, η οποία κατέστησε δύσκολο να μεταφερθούν τα αγαθά εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αρχίζουν να αμφισβητούν την ορθότητα των στοιχείων της κυβέρνησης για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Είναι σταθερά πολύ ασθενέστερα από το υπόλοιπο του έτους, ακόμη και μετά τις εποχιακές προσαρμογές που υποτίθεται ότι θα διόρθωναν τα προβλήματα της χειμερινής περιόδου. Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης, που είναι επιφορτισμένο με τον υπολογισμό του ΑΕΠ, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ενήμερο για πιθανά προβλήματα στα στοιχεία για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο και εξετάζει ενδεχομένως διορθώσεις.

Η ανάκαμψη είναι απίθανο να ξεπεράσει τα αποτελέσματα του 2014

Φυσικά, εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ οι πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι και πάλι στο προσκήνιο, υπολείπεται ακόμα ένας μήνας για να κλείσει και οι αναταράξεις θα μπορούσαν να το επηρεάσουν.

Ακόμα και αν το δεύτερο τρίμηνο εμφανίσει ανάκαμψη, κανείς δε θεωρεί ότι θα είναι εντυπωσιακή. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιστροφή θα είναι πολύ ήπια σε σχέση με πέρυσι, επειδή το ισχυρότερο δολάριο βλάπτει τις εξαγωγές γιατί τα εμπορεύματα πωλούνται στο εξωτερικό πιο ακριβά.

Παρά ταύτα, οι επενδυτές αναγνωρίζουν σαφώς τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed σύντομα θα αυξήσει τα επιτόκια από τα σημερινά επίπεδα έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές .

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια. Μια αύξηση μέσα στον Ιούνιο φαίνεται απίθανη, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι το Σεπτέμβριο είναι πιθανή.
Το σίγουρο είναι ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αναταράξεις λόγω της αλλαγής των οικονομικών σεναρίων.