Τελικός Champions League: Χαρά σε αυτόν που τον φιλοξενεί!

Τελικός Champions League: Χαρά σε αυτόν που τον φιλοξενεί!

Μία μέρα και μόνο, μπορεί να φέρει χρήμα, αλλά και διαφήμιση για την πόλη που φιλοξενεί τη «μητέρα των μαχών» των ευρωπαϊκών συλλόγων ποδοσφαίρου.

Του Κωστή Χριστοδούλου

23 Μαϊου 2007, Νέο Ηράκλειο. Σε αρκετή απόσταση από το Ολυμπιακό Στάδιο, στην οδό Μαρίνου Αντύπα, στο Νέο Ηράκλειο, υπάρχει ένας φούρνος «Βενέτη». Για όσους εργαζόμασταν τότε στην (πάλαι ποτέ) ΙΜΑΚΟ, ήταν ο «φούρνος μας». Απλώς περνούσες απέναντι για τσιμπολόγημα, για να ξεσκάσεις λίγο από το γραφείο, για να πάρεις κρουασίνια που ήταν ακόμη στα φόρτε τους.

Εκείνη την ημέρα ο «φούρνος μας» είχε γίνει ο «φούρνος τους». Εκατοντάδες οπαδοί της Λίβερπουλ τον είχαν καταλάβει και από το πρωί έπιναν μπύρες. Πόσες μπύρες αλήθεια μπορεί να έχει ένας φούρνος; Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, αποδείχθηκε από τα κουτάκια που συσσωρεύονταν στο πεζοδρόμιο όσο περνούσε η ώρα. Όπως μάθαμε την επόμενη, όταν ανακαταλάβαμε τον «φούρνο μας», πέρα από το ότι μάθαμε ότι την προηγούμενη το ταμείο είχε καταγράψει ρεκόρ εισπράξεων, κινητοποιήθηκε και ένας ολόκληρος μηχανισμός με άλλα καταστήματα της αλυσίδας, αλλά και της γειτονιάς για να ξεδιψάσουν τους Άγγλους φιλάθλους.

Ο «Βενέτης» της Μ. Αντύπα όπως αποδείχθηκε λίγες μέρες αργότερα ήταν μόνο ένα από τα εκατοντάδες σημεία που υπήρξαν εστίες που προετοίμαζαν τους φιλάθλους της Λίβερπουλ και της Μίλαν για τη μεγάλη βραδιά.

Δείτε ακόμη: Σάμπα πολλών δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, μέσα σε μία μόνο μέρα καταναλώθηκαν 3.000.000 κουτάκια μπύρας στην Αθήνα ανεβάζοντας τον αριθμό των συσκευασιών που καταναλώθηκαν ανά επισκέπτη μεταξύ 20-30. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της McDonald’s ανέφερε ότι το κατάστημα του Συντάγματος γνώρισε ημέρες 2004. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκεί έσπασε το ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων, φτάνοντας τις 913 αφίξεις και αναχωρήσεις από 856 που ήταν στην καλύτερη ημέρα των Αγώνων του 2004. Η Mastercard, που είναι ένας από τους χορηγούς του Champions League, είχε εκτιμήσει ότι τα οφέλη της Αθήνας από αυτό το one day show ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα λεφτά στο Λονδίνο!
Και εάν αυτό σας φαίνεται μεγάλο ποσό, είναι ακριβώς το μισό σε σχέση με τον τελικό του 2011. Τα οφέλη του Λονδίνου από τον αγώνα στο νέο Wembley υπολογίστηκαν από την Mastercard σε 52 εκατομμύρια ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα η ίδια πόλη από την ίδια οργάνωση στο ίδιο γήπεδο στον γερμανικό τελικό τα έσοδα εκτιμήθηκαν ότι κινήθηκαν ελαφρώς σε πιο ψηλά επίπεδα.

Δείτε ακόμη: Εταιρείες που «πονάνε»…τη φανέλα

Η Λισαβόνα είναι η νεότερη του κλαμπ που βλέπει τα «κέρδη της μίας ημέρας» να εκτοξεύονται. Σύμφωνα με έρευνα της Trivago, η μέση τιμή δωματίου στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει εκτοξευθεί κατά 1,202%, καθώς η μέση τιμή ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο, ήταν στα 111 ευρώ. Για το σημερινό βράδυ πλέον με τα λεφτά αυτά δεν βρίσκεις ούτε κρεβάτι σε hostel με κοινή τουαλέτα. Σε προσωπική μας έρευνα στο booking.com η πιο καλή τιμή που μπορεί να πετύχει κανείς είναι τα 110 ευρώ, σε ξενοδοχείο που βρίσκεται… 70 χλμ. έξω από την Λισαβόνα.

Μέσα στην σχετική ατυχία της, να φθάσουν στον τελικό δύο ομάδες από την γειτονική Ισπανία που επίσης δοκιμάζεται από την ύφεση, το ότι μία από αυτές είναι η Ρεάλ Μαδρίτης με εκατομμύρια φίλους από όλο τον πλανήτη βοήθησε σε αυτή την ιστορική εκτόξευση των τιμών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Trivago, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών εξαιτίας αθλητικού γεγονότος. Μάλιστα προχώρησαν σε σύγκριση με το επόμενο μεγάλο αθλητικό γεγονός που δεν είναι άλλο από τον τελικό του Μουντιάλ, όπου οι τιμές των δωματίων στην ημερομηνία του τελικού παρουσιάζουν αύξηση «μόνο» 148% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα εισιτήρια των 9 χιλιάδων ευρώ
Το στοιχείο ότι πρόκειται για τον πρώτο τελικό μεταξύ συμπολιτών έχει εκτοξεύσει και τις τιμές των εισιτηρίων. Είτε για συλλέκτες είτε για πραγματικούς φιλάθλους, στα δημοπρατήρια του ίντερνετ λίγο πριν από τον αγώνα οι τιμές στην καλύτερη περίπτωση ξεκινούν από τα 1.459 ευρώ στις πλέον απομακρισμένες θέσεις και αγγίζουν τα 9.000 ευρώ για τις «καλές» θέσεις.

Πάντως, ανεξαρτήτως συνδυασμού ομάδων στον τελικό, οι πόλεις που φιλοξενούν ομάδες που παίζουν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης είναι κερδισμένες τουριστικά. Σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη, τους τρεις μήνες που ακολουθούν τη φάση των ομίλων, παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 5% έως 8% στην αεροπορική κίνηση.

Πηγή: News247.gr