Τέλος στο άβατο της θυρίδας και του σπιτιού

Τέλος στο άβατο της θυρίδας και του σπιτιού

Πλέον θα υποχρεούμαστε να δηλώσουμε όσα χρήματα υπάρχουν στις θυρίδες αλλά και στις προσωπικές κατοικίες. 

Περισσότερα από 25 δισ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες και τοποθετήθηκαν σε θυρίδες ή σε σπίτια, ως επακόλουθο της αστάθειας στην οικονομία και όπως φαίνεται η κυβέρνηση ήρθε να βάλει τέλος στην κατάσταση αυτή. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπ. Δικαιοσύνης και έχει αποσταλεί προς έγκριση θα γίνουν προσπάθειες για να μπει «τέλος» στο άβατο των θυρίδων αλλά και του σπιτιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Realnews στο πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνονται στο εξής – εκτός από το περιεχόμενο των θυρίδων – ακόμα και τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του.

Τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να δηλώνονται είναι: τα περιεχόμενα των θυρίδων σε τράπεζες και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι.

Τα μετρητά που βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει αν δηλώνονται αν ξεπερνούν τα 15. 000 ευρώ και τα τιμαλφή – κοσμήματα και αντίκες της γιαγιάς – αν ξεπερνούν τα 30. 000, ανά οικογένεια.

Σύμφωνα πάντως με τον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας, «κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη, τόσο από την τράπεζα όσο και από κάθε τρίτο».