Το τέλος της φθηνής σοκολάτας;

Το τέλος της φθηνής σοκολάτας;

Μέσα σε λίγα χρόνια η τιμή ενός τόνου κακάο εκτοξεύθηκε από τα 750 δολάρια σε επίπεδα άνω των 3.000 δολαρίων.

Από την Άννα Μιχαήλ

Μπορεί η αγαπημένη μας σοκολάτα να είναι σε λίγα χρόνια απρόσιτη; Μπορεί και …να αλλάξει η γεύση της; Ο ανελέητος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν θα κάνει μια εξαίρεση για τη σοκολάτα; Οι Κινέζοι chocoholics…θα αλλάξουν για πάντα τη μοίρα της και τη μορφή της;

Αν και όλοι το απευχόμαστε, η αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές οδηγούν σταθερά σε αύξηση στην τιμή του κακάο ενώ υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της γεύσης, αν η ζήτηση αποδειχθεί μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ξηρασία που αναμένεται στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην παραγωγή.

Max Perry: Η εταιρεία που αποθέωσε τη σοκολάτα

Κι ενώ τα futures του κακάο έχουν σημειώσει άνοδο 10% μέχρι στιγμής φέτος, φθάνοντας μέχρι και τα 3.195 δολάρια τον τόνο, το Μάρτιο, ενώ το 2013, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20%. Μόνο στην Κίνα η κατανάλωση έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα έτη αφού η αύξηση του κατα κεφαλήν εισοδήματος συνδέεται άμεσα με την αύξηση στην κατανάλωση των σνακ.

Η τιμή της σοκολάτας αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση ξεπερνά την προσφορά , και οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 η τιμή θα είναι απαγορευτικα υψηλή.

Διαβάστε περισσότερα news247.gr