Τεράστιο σκάνδαλο στην Ιταλία: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας κατηγορείται για σύσταση καρτέλ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ανακοίνωσή της η UniCredit παραδέχτηκε ότι βρίσκεται μεταξύ των τραπεζών που ερευνώνται από τις αρχές.

Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η UniCredit, ανακοίνωσε ότι είναι μεταξύ μιας ομάδας τραπεζών που κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει καρτέλ για τη διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από το 2007 έως το 2012.

Η UniCredit προχώρησε στην αποκάλυψη την Τετάρτη, ύστερα από αίτημα της αρμόδιας αρχής κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας, δύο και πλέον μήνες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι ορισμένοι χρηµατιστές-διαπραγµατευτές (traders) σε οκτώ τράπεζες που δεν κατονομάζονταν είχαν ανταλλάξει εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και είχαν συντονίσει τις στρατηγικές διαπραγμάτευσης σε ομόλογα σε ευρώ.

Η UniCredit ανακοίνωσε ότι η επιτροπή υποπτεύεται ότι κάποιες από τις θυγατρικές της είχαν παραβιάσει τους κανόνες κατά της δημιουργίας μονοπωλίου και ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικό πρόστιμο, αν και αυτό φαίνεται απίθανο. Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πρόστιμο ύψους έως το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών.

Η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε πτώση 1,7% σήμερα το πρωί.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ζαν Πιερ Μουστιέ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα αυτό φθάνοντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετοχών της τράπεζας στο Μιλάνο σήμερα το πρωί. «Δεν έχω να πω τίποτα», δήλωσε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν η τράπεζα εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό πρόστιμο από την ΕΕ.

Η UniCredit ανέφερε σε ανακοίνωση: «Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατόν με αξιόπιστο τρόπο να εκτιμηθεί το ποσό του όποιου πιθανού προστίμου». Η τράπεζα έχει περιθώριο έως τις 29 Απριλίου να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της στους ισχυρισμούς της Κομισιόν.

Η Κομισιόν αποκάλυψε τον Ιανουάριο ότι το καρτέλ ομολόγων στολ οποίο αναφέρεται η Κομισιόν το διαχειρίζονταν κάποιοι traders κυρίως μέσω διαδικτυακών φόρουμ συζητήσεων, λέγοντας ότι οι κατηγορίες δεν υπονοούν πως αυτή η συμπεριφορά που βαίνει κατά του ανταγωνισμού είναι γενικότερη πρακτική στον τομέα κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.