Τερέζα Mέι: Πρώτα συμφωνία για το Brexit, μετά δημοψήφισμα…

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέος ελιγμός από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου στη συμφωνία.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μόνον όταν η συμφωνία αποχώρησης εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου».

Αυτό διεμήνυσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε έναν νέο ελιγμό ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Η Μέι απευθυνόμενη σε εκείνους τους βουλευτές που θέλουν τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, υπογράμμισε ότι «χρειάζεστε πρώτα μια συμφωνία για το Brexit. H κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης και διάταξη για ψηφοφορία περί δεύτερου δημοψηφίσματος. Δεν πρέπει να ζητήσουμε από τους Βρετανούς να ψηφίσουν σε δεύτερο δημοψήφισμα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η νομοθεσία για το Brexit που θα παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου στο Κοινοβούλιο περιλαμβάνει «σημαντικές, περαιτέρω αλλαγές για την προστασία της οικονομικής και συνταγματικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η πραγματικότητα είναι ότι έπειτα από τρεις προσπάθειες εξασφάλισης της κοινοβουλευτικής στήριξης, δεν θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός κι αν έχουμε μια συμφωνία με την οποία θα μπορούμε να απαιτήσουμε ευρύτερη διακομματική στήριξη», παραδέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία της. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι θα επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει στο ζήτημα μιας προσωρινής τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. «Για μας είναι μεγάλη ευκαιρία να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. και να έχουμε ανεξάρτητη εμπορική πολιτική», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει νέες ασφαλιστικές δικλίδες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Αυτό που μετράει είναι να τιμήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Από την πλευρά μου προχώρησα σε συμβιβασμούς. Τώρα είναι και η σειρά των μελών του Κοινοβουλίου να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.