Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα σε απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους

Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα σε απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην 1η θέση του πίνακα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ (ΗΠΑ), ενώ στο top 10 βρίσκεται μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, αυτό του Cambridge από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον πίνακα με τα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο σχετικά με την απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους συμπεριλήφθηκαν τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, ο οργανισμός Quacquarelli Symonds (QS), μεταξύ των άλλων κατατάξεών του, δημοσίευσε στις 19 Σεπτεμβρίου ειδικό πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων και τη φήμη τους στην αγορά εργασίας (QS Graduate Employability Rankings).

Πρόκειται για καινοτομία στον χώρο των παγκόσμιων κατατάξεων, σχεδιασμένη στο να παρέχει  στους φοιτητές παγκοσμίως ένα μοναδικό εργαλείο για να συγκρίνουν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων σε σχέση με την απασχολησιμότητα και τις προοπτικές εύρεσης εργασίας.

Στην τρέχουσα έκδοση, αρχικώς συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 758 Πανεπιστήμια, από τα οποία, έπειτα από αξιολόγηση, προέκυψε ο πίνακας με τα 501 σημαντικότερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων.

Σε αυτόν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) βρίσκεται στις θέσεις 201-250, ενώ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στις θέσεις 301-500.

Στην 1η θέση του πίνακα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ (ΗΠΑ), ενώ στο top 10 βρίσκεται μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, αυτό του Cambridge από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον φετινό πίνακα κατάταξης περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 71 χώρες. Από τα πανεπιστήμια που παρουσιάζονται στην εν λόγω κατάταξη 84 είναι από τις ΗΠΑ και 49 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος προκύπτει από πέντε δείκτες:

(α) Φήμη στους εργοδότες (Employer reputation) – 30%: Το συγκεκριμένο κριτήριο βασίζεται στη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από 40.000 εργοδότες σε όλον τον κόσμο. Μέσα από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο καλούνται οι εργοδότες να εντοπίσουν τα ιδρύματα από τα οποία προέρχονται οι πιο ικανοί, καινοτόμοι κι αποτελεσματικοί πτυχιούχοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους. Για κάθε ένα ίδρυμα που αξιολογείται, το 50% των ερωτηματολογίων προέρχεται από επιχειρήσεις και εργοδότες της ημεδαπής και το άλλο 50% από εργοδότες και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

(β) Αποτελέσματα από τους απόφοιτους (Alumni outcomes) – 25%: Στο πλαίσιο αυτού του κριτηρίου 40.000 επιτυχημένοι απόφοιτοι  Πανεπιστημίων κατονομάζουν ποια Πανεπιστήμια «παράγουν» σημαντικούς αποφοίτους που με το έργο τους επιδρούν σημαντικά στο χώρο ζωής και δράσης τους.

(γ) Συνεργασίες με εργοδότες κατά Τμήμα (Partnerships with Employers per Faculty) – 25%: Αυτός ο δείκτης περιλαμβάνει δύο μέρη. Πρώτον, χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων Scopus του Elsevier για να διαπιστώσει ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται επιτυχώς με εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς για να παράγουν αξιόπιστη κι εφαρμοσμένη έρευνα. Μόνο γνωστές εταιρείες που παράγουν τρία ή περισσότερα πρωτόκολλα συνεργασίας σε μια πενταετία (2013-2017) περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση. Η κατάταξη αυτής της χρονιάς αντιστοιχεί σε πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες, όπως αυτές αναφέρονται από το Fortune. Δεύτερον, θεωρεί τις εταιρικές σχέσεις που σχετίζονται με την τοποθέτηση στον χώρο εργασίας, αποφοίτων ή φοιτητών των Πανεπιστημίων, οι οποίες αναφέρονται από τα ιδρύματα και επικυρώνονται από την ερευνητική ομάδα QS.

(δ) Αναλογία εργοδοτών προς φοιτητές (Employer/Student Connections) – 10%: Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τον αριθμό των μεμονωμένων εργοδοτών που παρευρίσκονταν ενεργά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, παρέχοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αποκτήσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας. Η παρουσία των εργοδοτών αυξάνει επίσης τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές για να συμμετάσχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και ερευνητικές ευκαιρίες. Αυτή η «ενεργός παρουσία» μπορεί να λάβει τη μορφή συμμετοχής σε εκθέσεις για επαγγελματικές εκδηλώσεις, διοργάνωσης εταιρικών παρουσιάσεων ή οποιωνδήποτε άλλων δραστηριοτήτων αυτοπροβολής.

(ε) Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων (Graduate employment rate) – 10%: Αυτός ο δείκτης είναι ο πιο απλός, αλλά απαραίτητος για την κατανόηση του βαθμού επιτυχίας των πανεπιστημίων στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του ποσοστού των πτυχιούχων (με εξαίρεση εκείνους που επιλέγουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν ή δεν είναι διαθέσιμοι για εργασία) σε πλήρη ή μερική απασχόληση εντός 12 μηνών από την αποφοίτησή τους.