Η ειρωνία του Brexit: Τέσσερις ψηφοφορίες, μηδέν πρόοδος

Η ειρωνία του Brexit: Τέσσερις ψηφοφορίες, μηδέν πρόοδος
epa07418901 (01/66) A close-up view of a Brexit inspired mural by anonymous British street artist Banksy depicting the European flag in Dover, Britain, 15 February 2019. The graffiti that appeared on a building near Dover's ferry terminal shows a worker removing one of the 12 stars from the EU flag. The Port of Dover, handling up to 10.000 trucks a day, estimated that no-deal Brexit can lead to almost 30 kilometers (17 miles) long lines to the customs. Britain is scheduled to leave the European Union on 29 March 2019, two years after Prime Minister Theresa May invoked Article 50, the mechanism to notify the EU of her country's intention to abandon the member's club after the tightly-contested 2016 referendum. The results of that referendum exposed a divided nation. Leave won, claiming 52 percent of the overall vote. Voters in England and Wales came out in favor of leave, while Scotland and Northern Ireland plumped for remain. It was still unclear on what terms the UK would leave the EU, with lawmakers having rejected Prime Minister Theresa May's initial deal hammered out with the EU, the fruit of years of negotiations. There was also talk of extending the March 29 deadline, which would delay Brexit, as well as the floating of a second referendum, with the opposition Labour Party of Jeremy Corbyn appearing to now throw its weight behind that. Citizens and industries across the UK, including the banking, tourism and farming sectors, and many of whom rely on exporting products or bringing in goods from Europe, will have to adapt in a post-Brexit Britain, whether there is a deal with the EU or not. EPA/NEIL HALL ATTENTION: For the full PHOTO ESSAY text please see Advisory Notice epa07418899 , epa07418900

Πώς επηρεάζει αυτό την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε ως προς το Brexit, παρά το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο κι έπειτα από μια σειρά ψηφοφοριών, η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε ότι δεν θέλει την συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι– για δεύτερη φορά- αλλά ούτε Brexit χωρίς συμφωνία. Ίσως όμως, «από αύριο», να αρχίσει να διαμορφώνεται νέα κατάσταση, καθώς τα μέλη της Βουλής θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με προϋπόθεση ότι μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης.

Αν και η Τερέζα Μέι, μιλώντας αμέσως μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δεν έκανε καμία αναφορά στο δικό της σχέδιο για την αποχώρηση, η διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, προκειμένου να ζητηθεί παράταση της διαδικασίας της εξόδου μέχρι την 30ή Ιουνίου. Και με τον τρόπο αυτό εξέδωσε τελεσίγραφο προς τους βουλευτές της να στηρίξουν την δική της συμφωνία, αλλιώς, τόνισε, θα βρεθούν μπροστά στον «κίνδυνο» μεγάλης καθυστέρησης του Brexit.

«Εάν μια συμφωνία εγκριθεί μέχρι την Τετάρτη, η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση [της διαδικασίας βάσει] του Άρθρου 50 μέχρι την 30ή Ιουνίου. Αλλά εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγαλύτερη παράταση, κάτι που θα σημάνει ότι η Βρετανία θα υποχρεούται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, διαβάζοντας την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο και επιδέχεται τροποποιήσεων.

Μετά την ήττα που υπέστησαν οι ευρωσκεπτικιστές στην ψηφοφορία της τροπολογίας τους (Malthouse B), ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα στηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι σε μια τρίτη ψηφοφορία, την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς βέβαιο ότι ο Τζον Μπέρκοου θα επιτρέψει μία ακόμη ψηφοφορία, εάν η συμφωνία που θα κατατεθεί δεν φέρνει αλλαγές.

Το διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας ήταν για μία ακόμη φορά η συνοχή του Συντηρητικού κόμματος και η εξουσία της Μέι στους βουλευτές της, που πολλές φορές έχουν απειλήσει με παραιτήσεις. Αυτή τη φορά, βουλευτές του κόμματος αψήφησαν την εντολή για κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία και απείχαν, ενώ εξαιτίας αυτού υπήρξε και η παραίτηση της υφυπουργού Εργασίας Σάρα Νιούτον. Υπό κανονικές συνθήκες, η απειθαρχία των βουλευτών τους κοστίζει την θέση τους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα αποδυναμωθεί σημαντικά η Μέι.

Πλήγμα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ηττήθηκε σε μία τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής του κόμματός της, Κάρολιν Σπέλμαν, πριν την αποσύρει- μετά από πιέσεις της κυβέρνησης- και τελικά την προωθήσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ. Η τροπολογία αξίωνε από το κοινοβούλιο να απορρίψει διά παντός το Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρόταση της Μέι εγκρίθηκε ουσιαστικά τροποποιημένη, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κρίνει ότι πλέον ο έλεγχος της διαδικασίας του Brexit περνά στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί τις επόμενες ημέρες. Αύριο ίσως υπάρξουν νέες τροπολογίες και ψηφοφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα από τα αισιόδοξα στοιχεία της χθεσινής ημέρας θεωρήθηκε η σαφής τοποθέτηση για την ανάγκη «συναίνεσης» στο κοινοβούλιο από δύο στελέχη της κυβέρνησης και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, στο τέλος της παρουσίασης του εαρινού προϋπολογισμού, απηύθυνε έκκληση στο Σώμα να άρει την καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα και να αναζητήσει τον δρόμο της συναίνεσης και μια συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ.

Αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ανοίγοντας τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να βρεθεί το συντομότερο δυνατό συναίνεση και υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ενδεικτικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για τις μελλοντικές επιλογές για το Brexit. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Brexit εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με αυτό το αίτημα, το κοινοβούλιο να αναζητήσει εναλλακτική στην συμφωνία της πρωθυπουργού, αλλά αργότερα η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης στο Brexit θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες το Εργατικό κόμμα

Το Εργατικό κόμμα θα επανεκκινήσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση συναινετικής λύσης στο Brexit, που να είναι αποδεκτές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε μετά το πέρας των ψηφοφοριών χθες Τετάρτη.

Παραδέχτηκε ότι η παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας χωρίς σαφή στόχο δεν αποτελεί λύση και τόνισε ότι τώρα τον έλεγχο της κατάστασης πρέπει να τον πάρει το κοινοβούλιο. Όπως ανέφερε, τις επόμενες μέρες τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κερ Στάρμερ, καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος θα έχουν συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να μπορεί να έχει την υποστήριξη της Βουλής.

Ανέφερε ότι το κόμμα έχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, ενώ πολλά μέλη της Βουλής έχουν επίσης προτάσεις που αφορούν είτε μία μόνιμη τελωνειακή ένωση, ένα δημοψήφισμα, λύση στο πρότυπο της Νορβηγίας κ.ά. «Εναπόκειται σε μας, ως Βουλή των Κοινοτήτων, να ψάξουμε και να βρούμε μία λύση στις ανησυχίες όλων», είπε.