Τέταρτη στην Ευρώπη στη φορολογία ακινήτων η Ελλάδα

Τέταρτη στην Ευρώπη στη φορολογία ακινήτων η Ελλάδα
Η άγρια φοροεισπρακτική πολιτική στις ιδιοκτησίες αποτυπώνεται σε μια νέα ανάλυση.

Τέταρτη στην Ευρώπη αναφορικά με το ύψος των φόρων ακινήτων και τη συμμετοχή τους στη συνολική φορολόγηση κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Tax Foundation.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι οι φόροι επί ακίνητης περιουσίας αντιπροσωπεύουν το 8,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων στη χώρα μας.

Τα στοιχεία του Tax Foundation βασίστηκαν στα δεδομένα του ΟΟΣΑ, και λαμβάνουν υπόψη τη συνολική φορολογία κάθε κράτους-μέλους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η κατάταξη της Ελλάδα τόσο ψηλά σε αυτή τη λίστα προέκυψε από τα στοιχεία του 2017, και το ποσοστό της Ελλάδας είναι εξίσου υψηλό με χώρες της Ευρώπης με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πιο ισχυρές οικονομίες.

Η Βρετανία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας, με ποσοστό 12,6%. Δεύτερη είναι η Γαλλία με 9,5% και τρίτη η Ισπανία με 7,5%, ενώ μετά την Ελλάδα, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με ποσοστό 7,9%.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία όπου η επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ ακολουθούν Αυστρία, Λιθουανία και Σλοβακία με 1,3%.