Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Κομισιόν «ξεσκονίζει» τις σχέσεις Microsoft – OpenAI

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Κομισιόν «ξεσκονίζει» τις σχέσεις Microsoft – OpenAI
The Microsoft and OpenAI logos are seen on screens in this illustration photo in Warsaw, Poland on 21 November, 2023. Former head of OpenAI Sam Altman has said he is still willing to lead the company after his ousting if two board members resign according to The Verge. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Κομισιόν εξετάζει κατά πόσον η επένδυση της Microsoft στην OpenAI μπορεί να επανεξεταστεί σύμφωνα με τους κανόνες περί συγχωνεύσεων.

Η επένδυση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στην OpenAI αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας αναλυτικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγχωνεύσεις, μετά από μια «ανταρσία» στη δημιουργό του ChatGPT που αποκάλυψε τους βαθύτατους δεσμούς μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει κατά πόσον η επένδυση της Microsoft στην OpenAI μπορεί να επανεξεταστεί σύμφωνα με τους κανόνες περί συγχωνεύσεων της ΕΕ. Εάν διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για το αν η συμφωνία θα πρέπει να επιτραπεί. Η κίνηση της ΕΕ ακολουθεί ένα παρόμοιο βήμα από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της (CMA) της Βρετανίας.

Το Bloomberg σημειώνει πως η Microsoft έχει επωφεληθεί πλουσιοπάροχα από τις επενδύσεις της στην εταιρεία του ChatGPT.

Ενσωματώνοντας τα προϊόντα της OpenAI σε σχεδόν κάθε πτυχή των βασικών της δραστηριοτήτων, ο γίγαντας του λογισμικού καθιερώθηκε πολύ γρήγορα ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, με την ανταγωνίστρια Google της Alphabet να τρέχει από τότε για να καλύψει τη διαφορά.

Η πρόσφατη απόλυση -και η επακόλουθη επαναπρόσληψη- του Σαμ Άλτμαν ως επικεφαλής της OpenAI αποκάλυψε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένες έχουν γίνει οι δύο εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, βοήθησε προσωπικά στη διαπραγμάτευση και υποστήριξε την επιστροφή του στην εταιρεία. Κάποια στιγμή προσφέρθηκε να προσλάβει ο ίδιος τον Άλτμαν, μαζί με άλλους υπαλλήλους της OpenAI που ήθελαν να φύγουν.

Την Τρίτη, οι φορείς επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης μια πρόσκληση για σχόλια σχετικά με ανταγωνιστικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και των εικονικών κόσμων.

«Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους εμπειρογνώμονες να μας ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα ανταγωνισμού που μπορεί να αντιληφθούν σε αυτούς τους κλάδους, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε στενά τις συμπράξεις AI για να διασφαλίσουμε ότι δεν στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τη δυναμική της αγοράς», αναφέρεται σε δήλωση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπς Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Κομισιόν ότι οι επενδύσεις venture capital στον κλάδο της AI στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 7,2 δισ. ευρώ το 2023.

Σημειώνεται πως η Βεστάγκερ θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας μονοπωλίων στο Πάλο Αλτο και θα συναντήσει τους επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Συγκεκριμένα, θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ και της Google Σουντάρ Πισάι, καθώς και με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της OpenAI, την διευθύντρια Τεχνολογίας Μίρα Μουράτι και τον διευθυντή Στρατηγικής Τζέισον Κουόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com